Ugrás a tartalomra

Világcsúcsot állított fel Nádaski Attila Elvis-dalok szakadatlan éneklésével 

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. június 08. csütörtök 10:39
Magyar és világrekordot állított fel Nádaski Attila, Elvis imitátor a Miskolci Egyetemen múlt héten, megdöntve az addigi rekordot, a negyvenhárom óra tizenegy perc tizenegy másodpercet. „Miskolci Elvis” negyvenkilenc óra huszonkilenc percen keresztül csak Presley-számokat énekelt. Ahhoz azonban, hogy Guiness-rekordként is elkönyveljék teljesítményét még a londoni bizottság bírálata is szükséges. 
Fotók: Horváth Csongor

Nádaski Attila rekordkísérlete május 31-én délelőtt 9 órakor kezdődött el a Miskolci Egyetemen. Azért választotta ezt a helyszínt, mert az intézményben szerezte meg alap- és mesterdiplomáját és úgy érzi, hálával tartozik a campusnak az oktatásért. „Azt szeretném, ha az egyetem is részesülne az általam itt megszerzett dicsőségből”– nyilatkozta a minap.hu-nak. 

A „Miskolci Elvis” több mint két nap és két éjszaka énekelt az egyéni maratoni rekordok speciális szabályai szerint, vagyis 50 perc folyamatos éneklést 10 perc szünet követett. Elmondása szerint csak két alkalommal érezte úgy, hogy erőt kell vennie magán, hogy leküzdje álmosságát. Ezen kívül érdekességként megjegyezte, hogy éjszakánként néhány órára elmentek a magas hangjai, és csak a mélyebb regisztereken tudott énekelni. Az imitátor a megmérettetésre 69 dalt választott ki, amelyből egy 3 óra 11 perces hosszúságú műsort állított össze. Ezt ismételte a szabályok szerint úgy, hogy 2 órán belül ne hangozzon el ugyanaz a szám. – A műsor felépítésénél arra törekedtem, hogy egy gyors szám után egy lassú következzen – mondta. A blokkban természetesen elhangzottak a „Miskolci Elvis” kedvenc számai is, mint például a Jailhouse Rock, a Lawdy Miss Clawdy és a Burning Love.

Az eredetileg 51 órásra tervezett kísérletet Nádaski Attila a felesége kérésére hagyta abba. – Amikor leálltam, akkor már negyedszerre sírt fel a feleségem, és láttam rajta, hogy nagyon megviseli ez az egész. Ő féltett engem, én féltettem őt, s mivel már tudtam, hogy a rekord bőven megvan úgy gondoltam, egye meg a fene, befejezem. Tettem ezt annak ellenére, hogy nem éreztem magam fáradtnak, sőt! Végig boldog voltam – számolt be pár nappal a kivételes teljesítmény után Nádaski Attila. Az imitátor úgy véli, hogy akár 55 órát is végig tudott volna énekelni, és már azon gondolkodik, hogy vajon jövőre, vagy két év múlva ismételje-e meg a maga elé kitűzött rekordkísérletet, bár azt még nem tudja, hogy miképp győzi meg erről a feleségét, aki ugyan mindenben támogatja, de ezt ellenzi.

A rekordkísérlet alatt Nádaski Attila orvosi és egészségügyi felügyeletét az Egészségtudományi Kar biztosította óránkénti váltással. Rendszeresen mérték vérnyomását, vércukrát, és a mért adatok alapján állították be az elkövetkező időszak szénhidrát mennyiségét, és az attrakció előtt is végeztek különböző egészségügyi vizsgálatokat. A maratoni teljesítmény folyamán a „miskolci Elvis” óránként körülbelül 3 liter vizet ivott meg azért, hogy elkerülje a dehitratációt és nedvesen tarthassa a száj és a torok nyálkahártyáját. Az 50 perces blokkok közötti szünetekben pedig hideg vízzel hűtötte le arcát és tarkóját.

A rekordkísérlet menetét hivatalosan Sebestyén István , a Magyar Rekordok regisztrátora felügyelte. A szakember elismerően szólt a rendkívül megterhelő megpróbáltatásról, a kiemelkedő fizikai és mentális teljesítményről, hiszen mint hangsúlyozta Nádaski Attila felállította a leghosszabb ideig tartó folyamatos Elvis dal éneklés egyéni maratoni rekordját. Az énekes, előadóművész Magyar Rekorderként már hivatalosan is felkerült a Magyar Rekorderek Egyesületének weboldalára. A Guiness Rekordok Könyvébe történő bejegyzéshez előbb a nemzetközi szervezetnek minden dokumentációt be kell nyújtani. A megtisztelő cím csak a hitelesítést követően válik hivatalossá. 

Fotó: Nádaski Attila Facebook-oldala

Nádaski Attila első Elvis műsorát 2005. szeptember 17-én adta elő. Már abban az évben felmerült benne, hogy Guinness-rekorderként ő legyen az, aki a világon a leghosszabb ideig énekel egyfolytában Elvis-dalokat, de támogatók hiányában, akkor még nem volt erre lehetőség.
 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!