Ugrás a tartalomra

Világhírű rendezők előadásai a Miskolci Nemzeti Színházban

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 18. kedd 15:56
Áprilisban és májusban mindenkinek Miskolcon a helye! Annak legalábbis biztosan, aki nem szeretne lemaradni a világhírű rendezők, Christoph Marthaler és Silviu Purcărete előadásairól. Rendkívül izgalmas előadások érkeznek a Miskolci Nemzeti Színházba a 10. Színházi Olimpia keretében, amelyeket egy színházrajongónak sem érdemes kihagyni, közölte a Miskolci Nemzeti Színház.
Fotó: Gina Folly

A Schauspielhaus Zürich társulata április 21-én és 22-én A sírás (A sejtés) című előadást hozza el Christoph Marthaler rendezésében. A közönség magyar felirattal láthatja a német nyelvű előadást, így annak sem kell kihagynia ezt a frenetikus produkciót, aki nem beszéli a német nyelvet. "Ez a produkció lehetőséget ad a nézőknek, hogy megcsodálhassák azt a hat nagyszerű színművészt, akikkel az elmúlt években Európa-szerte dolgoztam. Ők együtt mutatják be Dieter Roth nyelvi kísérleteinek hihetetlen panorámáját, egy virtuális zongoristával kiegészülve, aki délibábként jelenik meg és tűnik el a színpadi térben a szereplők beszélgetései és dalai közben, melyek a legnagyobb vígjátéktól egészen a legerőszakosabb tragédiáig terjednek" – mondta Christoph Marthaler.

Fotó: Gina Folly

Az előadás öt gyógyszerész mindennapi életéről szól, akik a patikában pakolják a gyógyszereket, ellenőrzik a csomagokat és a lejárati dátumokat, vitába keverednek egymással, majd vágyakozó és meghitt dalokba kezdenek. Egy rejtélyes férfi újra és újra felbukkan a gyógyszertárban. Nyilvánvalóan valamiféle kapcsolatot keres. Esetleg valami különleges küldetést teljesít? Az előadás végén váratlan fordulat történik vele, írta a közlemény, melyben Christoph Marthaler különleges jelentőségű munkának nevezte saját rendezését. "Egyfelől azért, mert mindig is szerettem Dieter Roth irodalmi munkásságát és most végre lehetőségem nyílt, hogy egy egész estés előadást hozzak létre ebből a csodálatos szövegből. Másfelől pedig azért, mert a Covid-19 járvány több hónapra megakadályozta a produkció bemutatását. Egy „hátborzongatóan intenzív” jelmezpróba után a teátrumnak be kellett zárnia. Ezzel együtt pedig a „gyógyszertárunknak is. Az eseményeknek ez az áthallása mindannyiunkra hatással van még ma is", fejtette ki a rendező.

Fotó: Bíró István

Eugène Ionesco Macbett-je május 3-án látható majd a Miskolci Nemzeti Színházban Silviu Purcărete rendezésében. A kolozsvári előadás lenyűgözően komplex formában mutatja be a darabot, Helmut Stürmer fantasztikus látványvilágával és Vasile Șirli hamisíthatatlan zenéjével fűszerezve, kitűnő színészi alakításokkal.

„Ionesco Macbettje nem egyszerűen a shakespeare-i remekmű parodisztikus kifordítása, hanem az abszurdba hajló, brutalizált társadalom átvilágítása és leleplezése. Kérlelhetetlen humorral mutatja be azt a közéletet, amelyet egyedül a folyamatosan szított ellenségeskedés mozgat és hajszol bele a káoszba” – írta Visky András, az előadás dramaturgja.

Fotó: Bíró István

Szintén a kolozsvári társulat előadásában látható majd az Állatfarm Puskás Zoltán rendezésében május 4-én. "A Kolozsvári Állami Magyar Színház egy új megközelítést választott az Állatfarm történetének bemutatásához, egy olyan művet, ősbemutatót létrehozva, amely megtestesíti az eredeti regény lényegét, de egyedülállóan izgalmas módon mutatja be a történetét, lenyűgöző zenei környezetben adja elő, amely tele van energiával és érzelemmel. A musical remekül ábrázolja az állatok változó személyiségeit és konfliktusait, miközben megragadja az eredeti művészi jelentőségét és a regény mögötti üzenetet"-részletezte Demeter Kata, a Kolozsvári Állami Magyar Színház irodalmi titkára. A közlemény szerint, a George Orwell regénye nyomán készült musical Puskás Zoltán rendező elgondolásában egy modern és lebilincselő adaptáció, amelyben a musical és a rockopera műfaja ötvöződik egymással.


Az előadásokra jegyeket a Miskolci Nemzeti Színház, vagy a Színházi Olimpia weboldalán keresztül válthatnak.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!