Ugrás a tartalomra

Virágzó a népművészet, tizenhetedszer is

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 11. szombat 16:31
Díjátadó és kiállításmegnyitó volt a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban szombat délelőtt. Virágzó népművészet címmel tizenhetedik alkalommal írt ki pályázatot a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, országos szinten. A tárlat október 3-áig látogatható.
Képgaléria! Fotó: Horváth Csongor

Gergye Zoltán, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, nagyon értékes anyag érkezett idén is a pályázóktól. – Külön öröm, hogy fiatalok is részt vettek rajta. A Dunántúlról, az Alföldről, sőt, még Újvidékről is küldtek be pályázatokat. Ötvenhat alkotó kettőszázhetvenhat tárgyat juttatott el hozzánk, ezekből kettőszázat zsűrizett a Hagyományok Háza, végül ebből a körből válogattuk ki azokat a darabokat, amiket a kiállítás anyagaként bemutatunk – mondta. 

A kiállítást szervező egyesülethez évtizedes szakmai és baráti kapcsolat fűzi Tóth Csabát. – Pályakezdő művelődésszervezőként az Adyban sokat találkoztam az ő alkotói tevékenységükkel és szeretetükkel. Csodáltam a munkájukat, olyanok, mint egy nagy család, az idősebb generáció próbálja átadni tudását a fiataloknak. Miskolc pedig támogatja a Fügedi Márta Népművészeti Egyesületet – mondta el a Kulturális, Sport és Rendezvényszervezési Osztály osztályvezetője.

Kékedi László fafaragó, népi iparművész, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja és népművészeti tagozatának vezetője elmondta, nagy öröm visszajönni neki ide, hiszen tizennégy évesen kezdett ebben az egyesületben. Szerinte óriási kihívás megszervezni egy ilyen rendezvényt. – Emlékszem az első időkre, még a nyolcvanas évekre, azóta sok mindent elértek, és együtt tudták tartani az egyesületet, ami a megyében az egyik legnagyobb múlttal rendelkezik. Majdnem minden mesterséget felölelnek, a kiállítás pedig gyönyörű, ahol még ma is használható tárgyakat mutatnak be. A múlt és a jelen mellett a jövőbe is mutat a rendezvény, hiszen fiatal népművészeket is látunk szép számmal. Ez arra utal, hogy a néphagyomány nemcsak a XIX. században él, hanem akár a XXI-ben is. Ez a kiállítás most bárhol a világon megállná a helyét – hangsúlyozta.

Porkoláb Benedek két övtáskát és egy nagy táskát készített. – Mára már csak két napot vesz igénybe egy-egy övtáska elkészítése. A tanulmányaim elején természetesen ez lassabban ment. A nagy táska még így is egy hetembe telt, főleg azért, mert most egy új anyagot próbáltam ki, egy olyan betétet, amit barátnőm, Varró Sára szőtt, ez a táska éke – mesélte a nádudvari szakiskolában végzett kézműves, aki jelenleg egyetemre jár. – Szüleim és nagyszüleim is néprajzosok, innen az indíttatásom. Még szíjgyártó dédapámtól is van egy-két szerszámom, amiket mind a mai napig használok. A népművészet számomra önkifejezés és egy életérzés – összegzett.

A kiállítást szakmailag Hajdú Ildikó értékelte. A Herman Ottó Múzeum általános igazgatóhelyettese szerint a művészet az, ami az élettelen tárgyakat képes életre kelteni. – Évszázadok tudása jelenik meg a kortárs tárgyakban. A tárlat érdekessége, hogy az alkotók rendszeresen visszajárnak erre a kiírásra. Miután az ország számos helyéről jelentkeznek művészek, ennél nagyobb elismerése nem is lehet egy szervezetnek – mondta. 

Tóth Ádám Zoltán, a BOKIK oktatási és képzési szakigazgatója elmondta, a kamara kiváló szakmai és oktatási kapcsolatot ápol a gazdálkodó szervezetek kézműves képviselőivel.

A XVII. Virágzó Népművészet Fesztivál 2021. pályázatának nyertesei, díjazottjai:

I. helyezett: Farkasné Jeszenszky Anita gyöngyfűző – viseletkészítő, népi iparművész (Békéscsaba)

II. helyezett: Laczkóné Tompa Krisztina szövő, takács (Miskolc)

III. helyezett: Mussó László bőrműves, népi iparművész (Nyíregyháza)

A Magyar Művészeti Akadémia Díja: Varró Sára – szövő  (Kóka), Szamek Lili – viseletkészítő (Budakeszi), Porkoláb Benedek – bőrműves ( Bocskaikert), Garay Lászlóné mézeskalácsos (Szerencs), A Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Egyesület Rezeda Szakköre

BOKIK Kézműipari Tagozatának Díja:  Fehér Vilmos Lajos fafaragó (Budapest), Sándor Zoltánné nemezműves (Szigetszentmiklós)

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület  Különdíj: Pácz Tímea gyöngyfűző (Kazincbarcika), Sápi Jánosné viselet készítő (Mezőkövesd), Baráth Sándor Kristóf fafaragó, népi iparművész (Vásárosnamény), Szlovikné Berényi Márta (Budapest), Kovács Ernő fafaragó, népi iparművész  (Taksony), Árvai Ferencné (Nagykinizs)

A Herman Ottó Múzeum Különdíj : Tóth-Glemba Klára tojásdísztő (Szabadka), Pós Krisztián fafaragó, népi iparművész (Ónod), Török László István fafaragó (Hajdúszoboszló)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!