Ugrás a tartalomra

Virtuózok léptek fel a Művészetek Házában

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 31. vasárnap 10:14
Zenei tehetséggondozásra koncentrált koncertjével a Reményi Ede Kamarazenekar, ami már évek óta megrendezi a Miskolc virtuózai című műsort. Ezúttal hét miskolci tehetséget hallhatott a közönség szombaton a Művészetek Házában.

A Reményi Ede Kamarazenekar már 38 éve működik Miskolcon, de nemcsak városunkban koncerteznek, hanem az egész megyében, sőt külföldön is rendszeresen. Évente több alkalommal vendégszerepelnek például Zürichben. Az együttes művészeti vezetője Kriston Tamás, aki elmondta, nagyon fontosnak tartják a tehetséggondozást, ezért is adnak lehetőséget a legjobb zenésztanulóknak ezzel a hangversennyel. Az együttes ez év februárjában tartott egy válogatót, amelyre a Miskolcon tanuló zeneiskolások, illetve zeneművészeti szakközépiskolások jelentkezhettek. Közülük hatan kerültek be a mostani műsorba szólistának.

Beregi László képgalériája

Kiss Jázmin Eszter a Miskolci Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában mindössze öt éve tanul fuvolázni, de már a Tutor ösztöndíj nyertese, és a 2018-es megyei Fuvolaverseny első helyezettje volt.  Az Egressy szimfonikus zenekar és az Erkel fúvós zenekar tagja.

Furman Tamás a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium 11. osztályos tanulója. Öt éve klarinétozik, tanulmányait Encsen kezdte. Múlt héten szépen szerepelt az országos klarinétversenyen. Úgy nyilatkozott, a virtuozitás nem feltétlenül egyenlő a gyorsasággal. Jelen hangversenyen éppen ezt bizonyította be egy lassabb, ám érzelmesebb darabbal.

Tasi Zoltán 2010-ben kezdett el bariton kürtön játszani a Tiszafüredi Fekete László zeneiskolában. Négy év után harsonázni kezdett. 2015-ben a Demecseri Országos versenyen kiemelt arany helyezést ért el. A szakgimnázium után a Zeneakadémián szeretne továbbtanulni.

Farkas Roland zenei tanulmányait Szihalmon, az Alapfokú Művészeti Iskolában kezdte harsonával, majd mindössze egy éve átváltott tubára. Jelenleg a Miskolci Bartók Béla Zene és Tánc művészeti szakgimnázium 11. osztályos tanulója.

Takács Anna a Földes Ferenc Gimnázium és a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium tanulója. Nyolc éve kezdett klarinéton tanulni a Miskolci Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában. Egyik regionális klarinét-szaxofon versenyen első helyezést kapott.

Novák Netti Vivien 6 éves korától csellózik, aminek hangjába rögtön beleszeretett. 2017-ben az Országos Starker János Gordonkaversenyen különdíjat kapott, és ebben a tanévben a Bartók Béla Konzervatórium háziversenyén is különdíjjal jutalmazták. Álma, hogy egy zenekar csellistája legyen.

Végül egy korábbi virtuóz, Szalovszky Viktória is színpadra lépett. A zeneiskolai években több versenyen nyert kiemelt nívódíjat, országos versenyeken kiemelt arany minősítést, 2., 3. díjakat kapott. 2017-ben a zeneiskola „év zenésze” díját nyerte el. Tavaly elindult a Virtuózok versenyen, a Magyar Televízió tehetségkutatóján, ahol két fordulóban láthatták őt a tévénézők. Blockflötén és zongorán játszik.

Utolsó műsorszámként pedig a két évvel ezelőtti operaíró versenyen 2. helyezést elért Lendvai Péter új művét hallhatta a közönség Miskolc Reményi-díjas fagottművészével, Halász Istvánnal, valamint Juhász Andrea oboaművésznővel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!