Ugrás a tartalomra

A vírus közbeszólt, de folytatódnak a fejlesztések

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. június 15. kedd 19:32
A Szolártsik Sándor téren található Görömbölyi Művelődési Ház volt a kiindulópontja a kedden tartott bejárásnak: Veres Pál polgármester célja, hogy felmérje a körzetek állapotát, megoldási lehetőségeket.

Kiemelt téma volt a bejáráson a Görömböly-patak medrének karbantartása, a városrész kátyúinak eltüntetése, valamint a tervezett kerékpárút is szóba került. A körzet Hejőcsabára nyúló részén egy ideiglenes buszmegálló mellett a csapadékvíz-elvezetés, a Gárdonyi Művelődési Ház fejlesztési lehetőségei, a zöldterületekkel kapcsolatos kérdések és a művelődési ház mögötti fasor gondozása jelenti a főbb kihívásokat.

Fotók: Juhász Ákos

- Nehéz egyetlen égető problémát megnevezni, hiszen minden megoldásra váró ügy sürgőssé vált – fogalmazott a 4-es számú választókerület önkormányzati képviselője, Borkuti László. - A másfél évig tartó világjárvány időszakában nem tudtuk megvalósítani az ígéreteinket. Most egy emlékeztető bejárást tartottunk a polgármester úrral: ismét elkezdünk foglalkozni azokkal a kérdésekkel, amelyek megoldása tavaly félbeszakadt.

A képviselő szerint Hejőcsabán a legnagyobb probléma a Futó utca – Egri utca kereszteződésében lévő ideiglenesnek mondott autóbuszmegálló kiépítése.

- Az út nem önkormányzati, hanem állami tulajdonú út: ez egyaránt megnehezíti a tervezési és kivitelezési munkákat. Egy erősen terhelt szakaszról van szó, amelyen komoly forgalom fut át nap, mint nap Tapolca, az egyetem és Lillafüred irányába egyaránt.

Borkuti László arról is beszélt, hogy az utóbbi évben nagyon szűkre szabottak voltak a képviselői keret nyújtotta lehetőségek.

Nyertes ötletek

- Az elmúlt másfél esztendőben 7 pályázatot írtunk és nyertünk meg – első sorban zöldterület- és közösségfejlesztő programokra. Ennek köszönhetően az elkövetkező időszakban több tízmillió forinttal tudunk majd gazdálkodni, aminek a felhasználása jelenti a közeljövő egyik kihívását.

Az tervek között szerepel egy minigolf pálya létesítése a Gárdonyi mögötti, kihasználatlanul álló füves területen.

- Hazai és nemzetközi versenyeket egyaránt szerveznek ebben a sportágban, vannak különböző szakosztályok is. Úgy vélem, ha sikerülne egy – a nemzetközi szabványoknak is megfelelő – pályát kialakítani, az Miskolc javát szolgálná.

Korábban kijelölték a Miskolctapolca- Görömböly-Mályi kerékpárút nyomvonalát. Az egyik üzlet előtti szakasz kapcsán telekrendezési kérdések merültek fel, ezeket is megvitatták.
A Görömbölyi Művelődési Ház kapcsán – a Gárdonyihoz hasonlóan – a vírus miatt elhúzódó pályázatok megvalósítása a feladat.

Teret kínálnak a közösségeknek

- Minden körzet kicsit más, a 4-es választókerületet például nagyon szép, nyugodt, kertvárosi környezet alkotja – összegezte a bejárás tapasztalatait Veres Pál. – Itt mások a problémák, mint egy lakótelepen: főként vízelvezetési problémák akadnak. Az önkormányzat határozott célja a közösségek erősítése is. A körzetben működő művelődési házak kiválóan alkalmas teret nyújtanak ehhez: szeretnénk, hogy úja a közösségi élet meghatározó helyszínei legyenek. A terveinket fejlesztések segítségével szeretnénk véghez vinni. 

A városvezető szerint az útburkolat az egész városban gondot jelent, ez alól a 4-es választókerület sem kivétel. Kitért a Görömböly-patakkal kapcsolatos gondokra is.

- A meder karbantartása hosszú éveken keresztül elmaradt, így árvízhelyzettel fenyeget. Ezt szeretnénk megelőzni, forrásokat teremteni a kitisztításához – zárta gondolatait Veres Pál.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!