Ugrás a tartalomra

Visszakapja eredeti funkcióját a Lovagi tornák tere

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. augusztus 01. hétfő 11:22
A koncertek mellett lovas bemutatóknak és tornáknak továbbra is helyet ad majd a rendezvénytér, de a díjugrató versenyeket száműzte az önkormányzat.
Fotó: Horváth Csongor

Nem ad helyet többé nagy, nemzetközi lovasversenynek a diósgyőri Lovagi tornák tere. A döntést a városrész élhetőségének biztosítása miatt, az ott élők érdekében hozta meg a miskolci önkormányzat – mondta el lapunknak Miskolc alpolgármestere. Varga Andrea felidézte, nemzetközi díjugrató versenyeknek 2017-től adott otthont a Lovagi tornák tere, a legnagyobbat, a Castle Classic Nagydíjat 2019-ben rendezték meg. Ekkor közel háromszáz lovat kellett elszállásolni a Diósgyőri vár környezetében. - Ennyi ló jelenléte természetesen nem azért probléma, mert ne szeretnénk őket. A gond az, hogy szálláshelyüktől ötven méterre lakóövezet kezdődik, családi házak százai váltak élhetetlenné hetekre a megnövekedett forgalom, illetve a lovakkal járó szag, és a legyek, valamint egyéb repülő jószágok miatt – emlékeztetett Varga Andrea, aki hozzátette, a vár környezetében üzemelő éttermek, fagyizók, panziók működésére is hatással volt a lovak okozta környezeti terhelés. Arról nem beszélve – folytatta –, hogy a Lovagi tornák tere ilyen volumenű nemzetközi versenyek befogadására nem igazán alkalmas. „Hallani lehetett sokaktól, hogy a bemelegítő pálya annyira kicsi volt, hogy csak a szerencsének köszönhető az, hogy egyetlen baleset sem történt” - tette hozzá.

Tudatos döntés

2020-ban a világjárvány miatt elmaradt a Castle Classic a várban, 2021-től viszont már a városvezetés tudatos döntése volt, hogy nem rendezik azt meg a továbbiakban. – Mérlegelnünk kellett. Az egyik serpenyőbe a rendezvényből befolyó bevételt tettük, a másikba pedig a városrész élhetőségét. Veres Pál polgármesterrel mi úgy döntöttünk, hogy egy hétre sem veszélyeztetjük a vár környezetében élők életminőségét. Tettük ezt annak ellenére is, hogy sok érdek sérült amiatt, hogy végre a miskolciak, diósgyőriek kerülhessenek előtérbe – mondta Varga Andrea, aki felidézte: voltak családok, akik a rendezvény miatt inkább erre az időszakra tervezték nyaralásukat, vagy ha tehették, az adott időszakra elköltöztek otthonukból. Csak, hogy ne kelljen újból átélni a verseny okozta kellemetlenségeket.

És, hogy mi lesz akkor a Lovagi tornák terén? Az alpolgármester szerint éppen az, amire tervezték: koncertek és egyéb nagyrendezvények, köztük természetesen lovagi tornák, bemutatók.

A programok maradnak

- Egy ilyen történelmi háttérrel rendelkező várhoz hozzátartoznak a lovagi tornák, mindig is voltak ilyen rendezvények, csak akkor még a várárokban. Ezek kerülhetnek majd a térre, viszont ezekhez a programokhoz nem kell több száz ló, csupán három-négy – jelentette ki Varga Andrea, aki hozzáfűzte még: szeretnék megvizsgálni a Lovagi tornák terének üzemeltetési lehetőségeit, miként a várfürdő újjáélesztéséről sem tettek le, hiszen arra hatalmas igény mutatkozik a miskolciak részéről. Mint leszögezte, a városvezetés részéről komoly szándék van erre. Éppen ezért a részvételi program keretein belül induló Városi Esték beszélgetéssorozat egyik alkalmának éppen ennek a területnek a jövője lesz majd a téma.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!