Ugrás a tartalomra

Visszakérik a kamerák telepítésére szánt forrásokat

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. június 09. csütörtök 15:05
Az önkormányzat 768 helyszínt érintő térfigyelőkamera-fejlesztésről döntött korábban, azonban a kormány 2020-ban a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzettel indokolva leállította a beruházást, a hozzá rendelt forrást elvonta. A más pontok mellett az avasi Horváth-tetőt is érintő projektre szánt támogatást most visszakérik a miskolci képviselők.

A közelmúltban – a hivatalos átadás előtt – megrongálták a Horváth-tető kilátópontjának egyik asztalát. Amennyiben térfigyelő kamera lenne a helyszínen, a tetteseket ez rögzíthette, vagy alapvetően elriaszthatta volna a karcolástól.

Ennek kapcsán csütörtökön a helyszínen tartott sajtótájékoztatót Szilágyi Szabolcs önkormányzati képviselő, a Rendészeti Bizottság elnöke. Elmondta, hogy Szarka Dénes képviselőtársával, a város fejlesztési tanácsnokával közösen levelet küldtek Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek.

Szilágyi Szabolcs; Fotók: Horváth Csongor

Szilágyi Szabolcs felidézte, hogy a Modern Városok programon belül létezett az Okos város – Okos Miskolc projekt, aminek részeként közel 800 olyan pontot fogadott el a város közgyűlése, ahol kormányzati és uniós forrásból a térfigyelő kamerarendszert vagy fejlesztették, vagy bővítették volna.

A projektet három ütemben tervezték megvalósítani, az elsőn már túl is voltak. Ez a létező hálózat korszerűsítését foglalta magába, az új egységek telepítése ezt követte volna. Azonban 2020-ban a kormány megvonta a támogatást – 1,7 milliárd forintot. A Horváth-tető esetében ez két kamerát jelentett volna.

„A város azon dolgozik, hogy saját forrásból megpróbálja kihelyezni itt a korábban betervezett eszközöket” – utalt az Avastetőre.

Emellett az eredetileg megítélt kormányzati hozzájárulást is kéri vissza a város, hiszen véget ért a járványügyi veszélyhelyzet, amire hivatkozva visszavette azt a kormány. Az önkormányzat áttervezte a projektet, és indítaná a vonatkozó közbeszerzéseket. Ehhez azonban szükség van a korábban megítélt forrásra.

„Úgy gondoltuk, hogy most már talán visszakérhetjük azokat a pénzeket, amelyek valóban Miskolcot illetik, amiket korábban megítéltek” – foglalta össze Szilágyi Szabolcs a Szarka Dénessel közösen szignózott, Gulyás Gergelynek címzett levél célját.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!