Ugrás a tartalomra

Visszatér Miskolcra a Roctoberfest

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 03. hétfő 10:35
Idén októberben újra megrendezik a Rocktoberfestet az Egyetemvárosban. Sztárok, helyszín, Repohár – erről kérdeztük a szervezőt, Lipták Ádámot. 

Jónéhány éve nem volt Miskolcon Roctoberfest, miért épp most indul újra? 

A Rocktoberfestet idén 20 éve 2002-ben rendezték meg először a Miskolci Egyetemen. A fesztivál akkori elindításának több oka is volt. Egyrészt a Miskolci Egyetemi Napok volt a város egyetlen zenei fesztiválja, ami főként a Miskolci Egyetem hallgatóinak rendezvénye. Egyértelmű volt, hogy Magyarország 4. legnépesebb városa többet tud ennél, fontosabb kell, hogy legyen a hazai rendezvénytérképen. Vagyis a Rocktoberfest egy kísérleti programsorozatként indult. Idén ez épp 20 éve volt, a célok pedig nem változtak. 

Kísérleti program? Mit ért ezalatt?

Az eredeti koncepció arról szólt, hogy rockelőadók mellett a hazai alternatív és underground zenék és az új előadók is helyet kaptak, különösebb műfaji, stílusbeli korlát nélkül. Már az első években a Kispál, a Quimby, a 30Y és az Anima mellett fellépett a Belga, Palotai, Ludmilla, Szilárd míg az akkor újak között itt lépett színpadra Rúzsa Magdi, majd később Caramel. Egy kísérlet sikerének fokmérője ebben az esetben az, hogy tovább él-e a fesztivál. Tovább élt – 12 évig. Pedig nem is rockfesztivál, hiszen a nevében a rock nem a műfajt jelenti, hanem ez a RockWell klub októberi fesztiválja. Amikor jobban ment a rock, több rock volt, mikor kevésbé ment, kevesebb.

Ez én sem tudtam. De térjünk vissza az eredeti kérdésre. Miért most?

20 év óta egy generáció felnőtt Miskolcon, a helyzet mégis kicsit hasonló, mint akkor. Hiszünk benne, hogy a fesztiválok és a zenei élmények iránti kíváncsiság legalább ugyanolyan erős, mint a Rocktoberfest indulásakor volt. 

Mi várható az idei Rocktoberfest-en?

Azt szeretnénk, hogy a valaha volt legszínesebb Rocktoberfest jöjjön létre Miskolcon. Ez lesz az első zenei fesztivál Miskolcon, ahol három aktuális világsztár is fellép. Találkozhatunk Regarddal, aki abszolút top, több, mint 3 milliárdszor hallgatták meg dalait a világon, itt lesz INNA és Minelli is, akik szintén a leginkább hallgatott nemzetközi elektronikus zenei produkciók közé tartoznak ma. És az első Rocktoberfestek fellépői közül idén – a Budapest Park után – itt tér vissza a Quimby és fellép a Kiscsillag is. Lovasi egyik első fellépése a Kiscsillaggal egyébként épp a Rocktoberfesten volt annak idején.

Volt -e valamilyen különleges kérése a külföldi előadóknak, amit nehéz teljesíteni?

Nagyobb színpad, és jóval komolyabb technikai igényük van, mint azoknak az előadóknak, akiket már láthattunk itt, ezeket szerencsére technikai stábunk össze tudta rakni. Ők Miskolcon is csak azt várják el, amit bárhol máshol. A város szálláskínálatában pedig vannak olyan felszereltségű szállodák, amelyet elfogadott az előadók menedzsmentje. 

És a nagyobb magyar fellépők?

Mindenképp kiemelném a Quimbyt, akik évek óta nem léptek fel és nagyon örülünk neki, hogy a budapesti koncertjüket követően Miskolcon láthatjuk őket elsőként. A Kiscsillag szintén nagy visszatérő, a Carson Coma először lép fel fesztiválon Miskolcon, a Margaret Island és a Punnany Massif bulijára pedig már most jelentős az érdeklődés.

Fedett helyszínek lesznek az idén?

Igen, ahogy a korábbi Rocktoberfesteken már megszokott volt, az idén is egy nagy, a nagyszínpad előtti terület nagy részét lefedő sátorral készülünk. Egyszerűsítünk a beléptetésen, hogy ne kelljen sokat sorakozni, külön jegyátvételi pontokat alakítunk ki.

Az idei fesztiválszezon legmegosztóbb kérdése volt a Repohár. Hogy áll ehhez a fesztivál?

Mi is láttuk és ki is próbáltuk szinte mindegyik megoldást épp ezért döntöttünk úgy, hogy a Rocktoberfest a Repoharak kérdésére új választ ad. A Rocktoberfest lesz az első fesztivál Magyarországon, ahol ez ingyenes lesz. Cserébe mindössze két dolgot várunk el a fesztivál látogatóktól: ne dobálják el és ne vigyék haza.

Sikeres lehet ez a megoldás?

Reméljük. Egy jó cél érdekében szeretnénk együttműködni a fesztiválozókkal – vigyázzunk együtt a pohárra. Sok érdekességgel készülünk, de ez is egy kísérlet lesz, tapasztalatainkat az esemény végén összegezni fogjuk, bízunk benne, hogy működni fog és sok követőnk akad. 

Ha már pohár, enni-inni miket lehet majd?

A Rockwell Klub étel és italkínálata mellett helyi gasztronómiai szereplőket hívunk meg, hogy fesztiválozók a környék ételeivel és italaival találkozhassanak. Így lesz helyi burgeres, helyi kürtőskalács, helyi kézműves sör és még sok minden. Emellett – bár jó idő várható – elérhetőek lesznek forró italok is.  

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!