Ugrás a tartalomra

Viszlát, betű,betű,betű-szám,szám,szám! - újfajta rendszámok jönnek

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 02. szombat 18:58
Az AA AA-001-es rendszámot Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adta át szombaton Vitézy Dávidnak, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkárának.
Képforrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium

Volt a vicc, amiben a szőke nő minden barátja rendszámát fejből tudja, mert mind ugyanaz, mégpedig:  betű,betű,betű-szám,szám,szám. Ez az elosztás azonban már "kiment a divatból" - ahogy a nők intelligenciáját a hajszínükkel összefüggésbe állító viccek is szerencsére. Július 1-től ez a poén már sehogy nem aktuális. 

1990 óta láthatók az utakon az eddigi, három betűből és három számból álló rendszámok. Az ABC azonban véges, a betűkombinációk éveken belül elfogytak volna. Ezért született az a döntés, hogy július 1-jétől új típusú rendszámok kerüljenek az autókra - erről tartott sajtótájékoztatót szombaton Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az újonnan forgalomba helyezett gépjárművek kétszer két betűből és három számból álló rendszámtáblát kapnak, ezen látható az Európai Unió jelzése a csillagokkal, a H betű, és új elemként jelenik meg Magyarország címere. Az új forma több kombinációs lehetőséget kínál - emelte ki, hozzátéve: mintegy 5,5 millió jármű van forgalomban jelenleg Magyarországon, amelyekből a 4 millió személyautó  rendszáma változik meg folyamatosan a későbbiekben.

Az első "modern kiosztású, AA AA-001-es rendszámot Rétvári Bence átadta Vitézy Dávidnak, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkárának. Így mostantól ez is a magyar közlekedés történetének szerves részét képezi.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!