Ugrás a tartalomra

Víz világnapja - szemléletformálásba kezd a MIVÍZ

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. március 22. kedd 17:24
Új ivókutakat telepít, "vízivillamost" indít, valamint közoktatási és önkormányzati intézményekben előadásokkal hívja fel a figyelmet a víztakarékosságra egy nyertes projektnek köszönhetően a MIVÍZ Kft.

Éppen a víz világnapján, kedden tartotta meg a "Víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálás a MIVÍZ Kft. szolgáltatási területén" című projekt nyitórendezvényét a közműszolgáltató. Az eseménynek a városháza Díszterme adott otthont, ahol az előadók a víztakarékosságra, a felelős vízhasználatra és a környezettudatosságra hívták fel a figyelmet.

Fotók: Mocsári László

A projekt a miskolci és felsőzsolcai lakosság szemléletformálására fókuszál. Hamarosan új ivókutakat építenek ki, és elindul egy úgynevezett "vízvillamos" is a városban: a járaton fontosabb üzeneteket közölnek majd képeken és videókon az utasokkal. Ezek mellett számos előadás, rendezvény is kapcsolódik a decemberig tartó programsorozathoz.

Március 22-e a víz világnapja. Erről 1992-ben az ENSZ riói környezetvédelmi konferenciáján döntöttek azért, hogy felhívják a figyelmet az ivóvízkészletek védelmére.

A MIVÍZ még 2019-ben nyújtott be egy pályázatot szemléletformálásra, amire aztán hiába nyert el több mint 58 millió forintot, a kirobbanó koronavírus világjárvány miatt nem indíthatták el - mondta el köszöntőjében Ádámcsó Norbert, a víziközmű-szolgáltató operatív igazgatója. Felidézte, hogy a vízminőséget javító beruházásokkal már korábban elkészültek, így most egyebek mellett a szemléletformálásra, a lakosság tájékoztatására fordítják a figyelmet.

Miskolcon a víz- és szennyvízszolgáltatás 109 éve indult el, és napjainkban a csapokból kiváló minőségű víz folyik. A város vízellátása elsősorban a Bükk karsztvizeire épül, és naponta 35-45 ezer köbméter a borsodi megyeszékhely vízfogyasztása.

- A város felhasználói szinte száz százalékban karsztvizet kapnak, gyakorlatilag a forrástól - emelte ki Vojtilla László ügyvezető. - Tehát ha megnyitjuk a csapot Miskolcon, akkor forrásvizet kapunk, ami ráadásul nagyon hamar megérkezik. Úgy is fogalmazhatnék, hogy semmi más módon nem lehet olyan friss vízhez jutni, mint a csapból - tette hozzá.

A víz világnapján nagyobb figyelmet kap a tiszta víz fontossága és az édesvízkészletek veszélyeztetettsége Miskolc alpolgármestere szerint.

- A miskolciak - összhangban az országos tendenciákkal - sajnos még mindig előnyben részesítik a műanyagpalackos ivóvizet a csapvízzel szemben - mondta Badány Lajos. - Ezért is fontos a szemléletformálás, hogy felhívjuk a figyelmet a mindenki által elérhető tiszta ivóvíz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

A műanyagpalackos víz fogyasztásával nő a hulladék mennyisége. Kutatások bizonyítják, hogy éves szinten 90 ezer darab mikroműanyag-részecskét visz be a szervezetébe az, aki csak palackozott italokat fogyaszt. Aki viszont csak csapvizet iszik, elenyésző mennyiségű műanyag darabkát juttat be a szervezetébe. A víz világnapján arra is felhívták a figyelmet, hogy Földünkön még jelenleg is 2 milliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!