Ugrás a tartalomra

Víziók a DAM területére

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. február 04. vasárnap 12:48
A Diósgyőri Acélmű (DAM) területére írt ki revitalizációs tanulmányra vonatkozó közbeszerzést az egyetemet fenntartó alapítvány.
Juhász Ákos képgaláriája

A DAM barnamezős területe revitalizációjának és ipari hasznosításának koncepciótervére vonatkozó komplex tanulmány elkészítésére írt ki közbeszerzést a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány – írta meg a héten az epiteszforum.hu. A szakportál felidézi: a Diósgyőri Acélművek egykor az ország egyik legnagyobb kohászati komplexuma volt, amely több mint két évszázados működés után 2009-ben szűnt meg.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a város vezetése még 2021 júliusában egyeztetett tizenkét tulajdonos cég képviselőivel a DAM jövőjéről. A kezdeményezés igencsak időszerűnek bizonyult, miután a vasgyári területtel kapcsolatban a '90-es évek óta nem történt érdemi előrelépés. Az akkori megbeszélés a lehetőségekről és a problémák feltárásáról szólt. Bő fél esztendőt követően a projekt komoly hátszelet kapott a régió legnagyobb felsőoktatási intézményétől. Az egyetem és az azt fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány által koordinált tanulmányterv nyomvonalairól és célkitűzéseiről akkor még túl sok mindent nem tudhattunk.

(Túl) sokan akarják

Az egykori Lenin Kohászati Művek után visszamaradt terület a rendszerváltáskor egy olyan jogi formába szorult bele a privatizáció során, aminek következtében az osztatlan közös tulajdon gátat szab a fejlődésének – világította meg a tervezés legalapvetőbb problémáját már akkor Horváth Zita rektor.

Így nem meglepő, hogy a most meghirdetett revitalizációs tanulmányra pályázóknak mindenekelőtt a több mint százötven személy osztatlan közös tulajdonában lévő százharminc hektáros ipari terület komplex vizsgálatát kell elvégezniük, pontosan annak érdekében, hogy a tulajdoni konstrukciót valamiképpen megváltoztassák. De azt is ki kell bontaniuk, miként tudnák Miskolchoz és a régióhoz ipargazdasági szempontból hozzáilleszteni koncepciójukat.

A tanulmány célja, hogy a terület jelentős átalakítás nélkül, ipari parkként hasznosítható legyen. A pályázóknak a fentieken kívül számos ehhez szükséges felmérési, tervezési, hasznosítási és átalakítási feladatokat kell rendszerbe foglalniuk, valamint azok hasznosítási céljaira jogi, üzemeltetési, ipari és építészeti koncepciót javasolni a megvalósításhoz szükséges költség- és ütemtervvel – derül ki a közbeszerzési kiírásból.

A város benne és mögötte

– A fejlesztéshez szükséges energiaellátási és infrastrukturális munkák a városrészre és Miskolc egészére gyakorolt hatásait is mérlegelni kell majd – fektette le a témában 2022 márciusában tartott sajtótájékoztatón Veres Pál. A polgármester az egyetem képviselői előtt hangsúlyozta: a szakmai tudásával koordináló campuson túl a folyamat kulcsszereplőiként tekint az ott lévő cégekre.

Bármi is szülessen meg tehát a fejekben a február 26-ai ajánlattételi határidőig, a megvalósítás során komoly súllyal esnek majd latba a város szempontjai és érdekei – számolt be megkeresésünkre Miskolc főépítésze. Szunyogh László hozzátette: mindettől függetlenül az önkormányzatnál már évek óta foglalkoznak a kérdéssel, jelenleg is egy olyan szabályozási terven munkálkodnak a terület délkeleti sarkában, hogy azzal is segítsék a telekalakítást – kilendítve az érintetteket a patthelyzetből.

Ugyanakkor – mutatott rá a főépítész – ahhoz, hogy ne csupán a fióknak készüljenek a tervek, valamilyen módon mindenképpen segítenie kell majd az államnak is az egykorvolt egységes kohászatból visszamaradt, mára jórészt az enyészetnek meghagyott százharminc hektárt.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!