Ugrás a tartalomra

Vonalak és pontok a Szinva mentén: négy fórum a jövő héten

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 04. péntek 17:09
Mi legyen a Szinva mentén, ami odavonz minket, miskolciakat? - ez a hónapok óta zajló közösségi tervezési program fő kérdése egyszerűen megfogalmazva.
A fotó egy korábbi közösségi tervezési programon készült

Adott, hogy ez a vízfolyás kvázi „Miskolc folyója”, elvileg lehetne olyan, mint a Duna Budapesten vagy a Canale Grande az olaszországi Velencében – de nemhogy sosem volt ilyen szerepe a mi patakunknak, de mintha kísérletet sem tettünk volna az évtizedek alatt, hogy lehessen... Vajon pótolható a jövőben a hiány? A válaszokat a kérdésre, és még nagyon sok további adódó kérdésre a „Szinva Zöld Folyosó” elnevezésű programelem (SzZF) keretében keresik a Részvételi program égisze alatt.

Az SzZF a városon végigfolyó patakmeder teljes hosszával foglalkozik, a Csanyiktól a Tiszaiig (vagy akár a Sajó-torkolatig). Ezen belül, a Szinva „vonal” szerepe mellett (lásd: természetes közlekedési folyosó) néhány kitüntetett „ponttal” erőteljesebben is dolgozik a program. Ezeket a helyszíneket a Közösségi Tervezés módszertanával tárgyalja meg a széles nagyközönséggel. A társadalmi eszmecsere online fórumául szolgáló tervezzukmiskolcot.hu weboldalra hetek óta kerülnek fel háttéranyagok, térképek, grafikák, szakmai elemzések az adottságokról és lehetőségekről. A múlt héttől kezdve pedig „élő” fórumok keretében is mód nyílik egyik-másik színhelyen beszélgetni a lakossági ötletekről, igényekről.

Két ilyen közösségi beszélgetés már lezajlott (most szerdán a Győri kapuban, majd csütörtökön a Vörösmarty lakótelep melletti szakaszra vonatkozóan), további négy pedig a jövő héten következik.

Az érintett Szinva-részek és időpontok az alábbiak:

november 8., kedd: Dél-Kilián, garázssorok mögötti szakasz (fórum helye: Miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Könyves K. u. 2.)
november 9., szerda: Selyemrét, strand mögötti szakasz (fórum: Szalay Sámuel Református Általános Iskola, Éder György u. 1.)
november 10., csütörtök: Zrínyi gimnázium mögötti szakasz, „Neptun búvárklub” (fórum: Zrínyi Ilona Gimnázium, Nagyváthy u.)
november 11., péntek: Hegyalja úti lakótelep melletti szakasz (fórum: Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola, Móra Ferenc u. 1/A.)

A felsorolt alkalmaknál bármely jelenlévő részt vehet a beszélgetésben, beleszólhat a közösségi tervezés folyamatába. A személyes hozzászólás mellett lehetőség nyílik az internetes véleménynyilvánításra is: a tervezzukmiskolcot.hu weboldal Párbeszéd menüpontjában mind a hat helyszínhez egy-egy online fórum nyílt.

Mind a négy (sőt, öt) fent említett helyszínen és témában lesz egy-egy következő beszélgetés is, úgymond második forduló: a Győri kapuban (Zoltán utcai iskola) november 15-én, az Andrássyban 16-án, Selyemrétnél 18-án, a Kiliánban 22-én, a Zrínyi gimnáziumban 24-én.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!