Ugrás a tartalomra

Vonzóvá tették a vegyipari pályát

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 27. csütörtök 11:39
Megfelelő számú és képzettségű szakember nélkül a vegyipar sem maradhat versenyképes – a többi között erről is szó volt azon a pályaorientációs napon, amelyet a Miskolci Egyetemen rendeztek.

A programot harmadik éve szervezi a Miskolci Egyetem és több iparági szereplő, azzal a céllal, hogy minél többen válasszák a vegyipari pályát. 2019-ben – többéves lejtmenet után – ismét nőtt a szektor termelése, Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági teljesítményéhez legnagyobb mértékben pedig a vegyipar járul hozzá.

A pályaorientációs napon a tanulók megismerhették a régió fontosabb vegyipari cégeit, és az iparághoz kapcsolódó karrierlehetőségeket.  

- Az Irinyi János Oktatási Központban tanulok 11. osztályos vegyészként. Engem mindig is érdekelt a kémia, és a Miskolci Egyetemen szeretnék továbbtanulni. Mivel a BorsodChem ösztöndíjas programjában is részt veszek, remélem sikerülni fog – vázolta terveit Szatmári Ákos.

(Végh Csaba képgalériája)

A Miskolci Egyetem több tanszékén is képeznek olyan szakembereket, akik majd a vegyiparban helyezkedhetnek el, tavaly pedig több cég támogatásával elindult a vegyészmérnök alapszak is. Az intézetigazgató szerint ez a többi között azért is lényeges, mert a régió gazdasági teljesítményéhez, a legnagyobb mértékben a vegyipari cégek járulnak hozzá.

- Korábban anyagmérnök, gépészmérnök kollegákat képeztünk a vegyipar számára. Ebben az évben elindult a vegyészmérnökképzés is. Ezért nagyon fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb megismerjék azt, a vegyipar mennyi lehetőséget kínál számukra – mondta Viskolcz Béla, a Miskolci Egyetem Kémiai Intézeti Tanszék intézetigazgatója.

A cégek azonban tudják, hogy a versenyképesség megőrzéséhez folyamatos szakember utánpótlásra van szükség.

- Mind a junior mérnököket, mind a frissen kikerülő egyetemistákat tárt karokkal várjuk, illetve a technikus végzettségű diákokat is, akik szakközépiskolából érkeznek. A beruházásainkhoz, illetve meglévő szervezeti egységeinkhez olyan utánpótlás szükséges, akiket már az iparban is képeznek, ezért nagyszerű a duális képzés – árulta el Dési Viktória, a MOL Petrolkémia Zrt. üzleti kiválóság vezetője.

A pályaorientációs napon a vegyipari cég bemutatta azokat a technikusi álláslehetőségeket is, amelyekkel a későbbiekben biztos megélhetést tudnak kínálni a frissen végzett középiskolásoknak.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!