Ugrás a tartalomra

Vuk-hét Nyékládházán

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 19. hétfő 15:53
Negyven éve, hogy bemutatták a Fekete István regényéből készült Vuk című rajzfilmet Dargay Attila tervezésében és rendezésében. Ennek apropóján Vuk-hetet tart a Furmann Imre Művelődési Ház és Könyvtár.

Az intézmény kényszerű elzártságban működik a világjárvány időszakában, így a közösség aktivitása nélkül kénytelenek megemlékezni erről a jeles évfordulóról. Dargay Attila nemzetközi hírű rajzfilmrendező, a magyar animáció egyik legnagyobb alakja Nyékládházán, azaz Mezőnyéken született. Két kiemelkedő, egyúttal a nézettségüket tekintve utolérhetetlen munkája a Lúdas Matyi és a Vuk c. filmje volt.  

Nyékládháza tehetséges, híres szülötte a város óvodájának és bölcsődéjének névadójaként napjaink kisgyermekeihez is szól, az intézmény falain rajzai idézik meg filmjeit és a gyermekek iránti szeretetét is. Budapesten élő özvegye minden évben részt vesz az óvoda és a város rendezvényein, a Dargay Attila hagyatékából felajánlott kiállítási anyaggal, ajándékokkal kedveskedik a gyerekeknek, a városnak. Nyékládháza híres szülöttének emlékét a Posztumusz Díszpolgári Címmel is méltón őrzi a város.

A körülmények ellenére sem feledkezhettek meg Vuk születésének 40. évfordulójáról. – Az intézmény előtti teret a rajzfilm jellegzetes figuráival tettük mesetérré az évforduló napjaiban, április 19-től 23-ig. Hirdettünk egy rajzpályázatot is, amelyben szabadon választott technikával készíthetik el a gyerekek kedvenc jeleneteiket Vuk meséjéből. Vukhoz kapcsolódó anyagokkal jelentkezünk a közösségi oldalunkon is. Az óvoda Varázskezek Tehetségműhelyének gyerkőcei is rajzoltak, az ő alkotásaikat részben kiállítás formájában tesszük közzé – sorolta Spitzmüller Zita, az intézmény igazgatója.

További hírek

Olvasnivaló