Ugrás a tartalomra

A win-win helyzetek híve az új diákpolgármester

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. március 29. péntek 11:42
Számos programot vállalt, a legfontosabbnak mégis a közösségépítést tartja Miskolc új diákpolgármestere. Fűtő Bence Jánossal a Miskolc Televízió Kilátó című műsorában Kujan István kollégánk beszélgetett.  
A diákpolgármester a stúdióban/Fotó: Osztie Tibor

A nemrég megválasztott új diákpolgármester a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Gépipari Technikum 11. c osztályába jár. Két éven keresztül volt vezetőségi tagja a MIDÖK-nek, vagyis nem ismeretlen előtte a diákpolgármesterség. Úgy látja, hogy sok feladata lesz, az új helyzetet most még meg kell szoknia, és lélekben is fel kel készülnie a pozíció feladataira, illetve kihívásaira. Mint mondta, ez nem csupán mentális ráhangolódást jelent, hanem össze kell csiszolódnia a most választott új csapattal, és fel kell térképeznie azt is, hogy ki mit dolgozik, kivel hogyan kell bánni, illetve kivel miként lehet majd együttműködni. Hozzátette, hogy jelenleg még csak a diákönkormányzat vezetőségének az egymásra hangolódása folyik. Az elkövetkezendő néhány hét még nem a nagy tervezések időszaka.

Mindenkit megszólít

Megválasztásának előzményeiről Fütő Bence János azt nyilatkozta, hogy bár rutinos diákképviselő, a diákpolgármesteri pozícióig mégis hosszú út vezetett. Először a diákönkormányzat elnökének választották meg az Andrássyban akkor, amikor még csak kilencedikes volt. Majd két héttel később, már mint az iskola képviselőjét küldték el a MIDÖK közgyűlésére, amelyen jelentkezett a külkapcsolati ügyekért felelős pozícióra, és el is nyerte azt. A sikeres év után tavaly elnöknek, idén pedig diákpolgármesternek választották meg.

Úgy véli, hogy diákpolgármesterként többet tud tenni a városért és a városban tanuló diákokért, mint eddig vezetőségi tagként. Ez motiválta őt arra, hogy megpályázza ezt a posztot. Elmondta, hogy számos programot vállalt, és nagyon bízik abban, hogy azokat meg is tudja majd valósítani. A legfontosabbnak azonban a közösségépítést tartja. Azt, hogy olyan eseményeket, programokat szervezzenek a diákoknak, amelyek a tanulók minden rétegét megszólítják, az általános iskolásoktól kezdve a középiskolásokig.

– Eddig főleg a középiskolásokra koncentráltunk, most nyitni szeretnék az általános iskolások felé is. Azt szeretnénk elérni, hogy kialakuljon a diákok belső késztetése arra, hogy elmenjenek az egyébként nekik szervezett programokra – hangsúlyozta.



Megérti az embereket

Ezt annak a tudatosításával kívánjuk elérni – tette hozzá –, hogy a programokon való részvétellel mindenki csak nyerhet, hiszen ez nem csupán a tanulmányokat határozhatja meg, hanem az iskolai életet is. Ebben – úgy véli –, hogy segítségére lehet az a tulajdonsága, hogy megérti az embereket, és bárkivel el tud ülni beszélgetni.

– Én mindenkit meghallgatok arról, hogy ő mit szeretne, és én is elmondom azt, hogy én mit szeretnék. Ez többnyire célra szokott vezetni, és általában sikerül is mindenkivel úgy megegyeznem, hogy az mindenkinek jó legyen, és mindenkinek előnye származzon belőle – mondta.

A MIDÖK új polgármestere elárulta, hogy nem áll hozzá túl közel a politika, ezért nem tervezi, hogy politikai pályára lép. Ellenben kiskorától fogva szereti a vasutat, így ennek berkein belül képzeli el a jövőjét.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!