Ugrás a tartalomra

XXI. Lengyel Filmnapok Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 11. péntek 12:26
November 14-15. között immár 21. alkalommal rendezik meg a CINE-MIS Nonprofit Kft. és Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának közös szervezésében a Lengyel Filmnapok. Az esemény két napján minden nap 16:45-től a Művészetek Háza Béke Art Mozitermében feliratos lengyel filmeket tekinthetnek meg az érdeklődők, a nyitónapon ingyenes lesz a vetítés. Az ünnepélyes megnyitót követően ingyenes filmvetítés.

November 14. 16:45 - A koldus és a madame

feliratos lengyel film, 113 perc, 2021 (16 éven aluliak számára nem ajánlott)

Rendező: Ludwig Witold

A koldus és a madame című film Adam Chmielowski művész-festő egyedi sorsát mutatja be, aki a szabadságot és a boldogságot keresve mindent feláldoz. Lázadó természete és a gonosszal való konfliktusa készteti rá, hogy nemcsak a koporsóba rejtett cári fogságból meneküljön, hanem a legnagyobb hírnév pillanataiban elhagyja a művészet világát, hogy "meghaljon a világért", és az emberek szolgálatának szentelje magát. Tragikus sorsát lelki összeomlás, a jezsuita rendből való kizárás és elmegyógyintézetbe zárás teszi teljessé. Hamarosan azonban feltámad, mint egy főnix a hamvaiból, majd a mások iránti szeretettől őrjöngve nagyszerű stílusban tér vissza Albert testvérként - a leendő szentként.

November 15. 16:45 - Nem hagytak nyomokat

feliratos lengyel-cseh-francia film, 160 perc, 2021 (16 éven aluliak számára nem ajánlott)

Rendező: Jan P. Matuszynski

A film olyan történetet dolgoz fel, amely az egész keleti blokkot megrázta, bármennyire is próbálta a lengyel államhatalom eltussolni. 1983 nyarán, Lengyelországban már néhány hónapja felfüggesztették a kommunista kormányzat által korábban bevezetett hadiállapotot, de a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait.

Egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja, Jurek Popiel (Tomasz Zietek) szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik. Jureknek döntenie kell: meghunyászkodik, vagy tanúskodik barátja ügyében, és kiáll az igazság mellett, még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is.

A nyitófilmre a helyfoglalás időrendi sorrendben történik. A november 15-i előadásra jegyek foglalhatók a www.cinemis.hu honlapon vagy elővételben vásárolhatók a mozi jegypénztárában, nyitvatartási időben (minden nap 15:30-20:30 között a Rákóczi utca 5. szám alatt).

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!