Ugrás a tartalomra

Y-híd – hamarosan elkészül az elkerülőút

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. május 08. szombat 20:29
Az eredeti tervekben még nem szerepelt, hogy a Csokonai utcát meghosszabbítják a Fonodáig, de a miskolci városvezetés kezdeményezésére hamarosan elkészül az elkerülő út Martinkertvárosban.

Május 15-étől megindulhat rajta a személyforgalom, másnaptól pedig már a buszok is ezen közlekedhetnek. Az eredeti tervek még nem tartalmazták ezt a megoldást, a megépült terelőút jelentősen segít majd elviselni az Y-híd építése, és az ennek nyomán elterelt forgalom miatti közlekedési nehézségeket.

A városvezetés a közlekedési problémák elkerülése érdekében sürgette egy alternatív útvonal kidolgozását. Március közepén kezdődtek a földmunkák a Csokonai utca folytatásánál. A szakemberek gépekkel eltávolították a humuszréteget és ezután kezdődhetett meg a csaknem egy kilométeres új útszakasz kiépítése.

A közlekedési problémák elkerülése érdekében sürgették egy alternatív útvonal kidolgozását. | Fotó: Juhász Ákos

– Sikerült meggyőzni az Y-híd építését beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. képviselőit és a kormányzati illetékeseket, hogy a martinkertvárosiaknak, és a miskolciaknak is szüksége van erre az elkerülő útra – idézte fel a pénteki sajtótájékoztatón a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese, a DK önkormányzati képviselője. Hegedűs Andrea hozzátette: ha nem épült volna meg ez a terelőút, akkor a lezárások nagyon megnehezítették volna Martinkertváros és Szirma elérhetőségét, és a város több pontján is nagyobb dugók alakultak volna ki.

– A városvezetés következetesen ragaszkodott hozzá, hogy az Y-híd építésének második üteme, a Kisfaludy utcai felüljáró elbontása csak az elkerülő út átadása után vegye kezdetét. A terelőút az Y-híd átadásával sem szűnik meg, az továbbra is gyorsabb eljutást fog biztosítani a martinkertvárosiaknak, a szirmaiaknak, ha Miskolc északi vagy keleti városrészeit akarják megközelíteni – mutatott rá a politikus.

A terelőút az Y-híd átadásával sem szűnik meg

A városvezetés a Velünk a Város frakcióval együtt mindenben partner volt a beruházóval, hogy a terelőút minél hamarabb elkészülhessen – emelte ki a Velünk a Város másik frakcióvezető-helyettese, a Jobbik önkormányzati képviselője. Badány Lajos felelevenítette: decemberben intézkedtek a városépítési szabályzat módosításáról, amivel a város részéről elhárították az akadályt a Csokonai utca továbbépülése elől a szennyvíztelepi út vasúti átjárójáig.

Az elkerülő út és a híd építési munkái jól haladnak: hamarosan elkészül az az egy kilométeres szakasz, amely hat és fél méter széles, kétszer egysávos forgalmi út lesz. – Az Y-híd átadása ugyan csak 2022 őszére várható, de addig sok munka van még hátra. Többek közt meg kell épülnie az új hídrész szerkezetének, a támfalaknak, a Pfaff Ferenc utcai P+R parkolónak, és a Király, illetve a Vörösmarty utca csomópontjába tervezett turbókörforgalomnak – sorolta Badány Lajos.

Május 15-étől megindulhat a személyforgalom a terelőúton

Kiemelte továbbá: ahogy a kerékpárosút kialakításába, úgy itt is beépítették a civil szervezetek véleményét, hiszen az új városvezetés hivatalba lépése óta azon az állásponton van, hogy az Y-híd a beruházása csak a miskolciak igényeit maximálisan figyelembe véve jöhet létre.

Megtudtuk azt is, hogy a TS Hungária Kft. nagykapuja és a Kisfaludy utca közötti útszakaszt elzárják a teherforgalom elől. A Kisfaludy és Stromfeld utca között lakók parkolásra az MVSC sporttelep erre kijelölt területét vehetik igénybe, de a Kisfaludy utca Alkotmány utca felé eső szakaszán, illetve az Alkotmány utca elején lévő közterületen is lehetővé teszik a parkolást.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!