Ugrás a tartalomra

Zacher Gábor: új járvány közelít

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. június 13. hétfő 16:56
Az Elf Bar kábé a 22-es év ukrán cigije: nem tudni róla semmit, zugterjesztők árulják, de pár hónap alatt letarolta az iskolákat.
Zacher Gábor az Elf Barról beszél Képforrás: RTL Híradó

Az E-cigaretta volt az első alternatívája a hagyományos dohányáruknak. Ezután az IQOS lett a divattermék. Most új őrület hódit: az Elf Bar – ami szabad fordításban nagyjából annyit tesz, manórúd – a fiatalok körében a legnépszerűbb.

A szülők nagy része igyekszik óvni gyermekét az olyan egészségkárosító hatású szenvedélyektől, mint például a dohányzás. A cigizés halált okozhat, ezt már a nagy dohány gyártók is belátták, ezért találkozhatunk olyan preventívnek szánt intézkedésekkel az utóbbi években, mint az elrettentő képek a dobozon, vagy az egységes csomagolás. Egyre többen szeretnének leszokni, erre pedig konkrét iparág épült.

A heat-not-burn (hevít-nem-éget) készülékek – opcionálisan – nikotintartalmú szintetikus vegyszereken alapuló folyadékokat párologtatnak. Ilyen például az első generációs e-cigaretta majd az IQOS lett keresett. A legújabb elektromos „füstképző” eszköz, ami egyből divathullámot indított be az Elf Bar.

- A lényeg, hogy mi van benne; erre lennék kíváncsi – fogalmazott Zacher Gábor az RTL Híradóban, aki hozzátette, egy biztos: van benne nikotin, amiről tudni lehet, nagyfokú függőséget okoz.

- Sejtéseink szerint mindenféle növényi glicerinek vannak benne: ezektől édes a füst.

Az aromaanyagok skálája széles: az almától a szőlőn keresztül a különböző bogyós gyümölcsökig megtalálható az Elf Bar íz palettáján. Vonzó lehet a termékben, hogy nem lesz tőle büdös az ember ruhája sem. A toxikológus szerint Magyarországon nem kötik szabályok a fogyasztását, ezen azonban hamarosan változtathat az állam, méghozzá egy fontos okból: adózási szempontból jövedelmező dologról van szó.

- Nem feltétlenül veszélyforrás, de lehet mondani, hogy potenciális veszélyforrás. Jó lenne, ha megtörténne ezeknek az áruknak az elemzése. Például jó lenne tudni, honnan érkezik hozzánk: Kínából, Indiából? - tette fel a kérdést Zacher Gábor.

Egy biztos, az Elf Bar hihetetlenül népszerű a fiatalok körében. Az interneten, vagy az utcán könnyen be lehet szerezni. Facebook-csoportokban is rengetegen árulnak Elfbart. Bár fogyasztói korlátozás nincs, Magyarországon illegális az ilyen fajta, ízesített termékek forgalmazása. Erről egyébként KRÉTA rendszerben is kaptak figyelemfelhívó üzenetet, ami a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságától jött. Azt írták, aki engedély nélkül értékesít ilyen termékeket, az 5 milliótól 500 millió forintig terjedő büntetést kockáztat.

További hírek

Olvasnivaló