Ugrás a tartalomra

Zelenszkijjel tárgyalt Orbán Viktor Kijevben

24.hu/ MTI
Utoljára módosítva
2024. július 03. szerda 07:12
A magyar és az ukrán miniszterelnökök Orbán sajtófőnöke szerint az európai békéről tárgyaltak. 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyal Kijevben 2024. július 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.

A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is - közölte a sajtófőnök.

Orbán Viktor közölte, hogy nem ellenzi az ukrán intézkedési terveket, de azok túl sokáig tartanak.

– Tájékoztattam elnök urat, hogy tervei a nemzetközi diplomáciai szabályok miatt jelentős időt igényelnek. Ezért azt tanácsoltam elnök úrnak, hogy fontolja meg, hogy valami másképp csináljon: állítsa le a harcokat, majd lépjen kapcsolatba Oroszországgal, mert a tűzszünet felgyorsítaná ezeknek a tárgyalásoknak a tempója – mondta Orbán.

Orbán Viktor ugyanakkor kijelentette, hogy nem ragaszkodik kezdeményezéséhez, és elfogadja Ukrajna indokait. Az Ukranska Pravda megjegyzi, hogy Zelenszkij elnök közleményében nem foglalkozott ezzel a témával, bár azt mondta, hogy Magyarország támogatta Ukrajna béketörekvéseit a svájci csúcson.

– Magyarország részt vett az első békecsúcson, és támogatta a csúcsközleményt, és ez jelzi Magyarország készségét arra, hogy eredményes legyen a valódi, hosszú távú biztonság visszatéréséért – mondta Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök és Orbán Viktor ugyanakkor megállapodott arról, hogy Magyarország területén megnyitják az első ukrán anyanyelvű iskolát, írta a kijevi találkozó után az Ukranska Pravda.

– Konkrétan az első magyarországi ukrán iskola megnyitásáról tárgyaltunk, és a miniszterelnök úr biztosított arról, hogy támogatni fogja a projektet – mondta Zelenszkij.

Orbán megerősítette, hogy az ukrán fél vetette fel a kérdést, és teljes mértékben támogatta Zelenszkij ötletét. Kijelentette: miután sok ukrán menekült érkezett Magyarországra, felmerült az oktatásuk igénye.

– Korábban éltek ukránok Magyarországon, de most egy sor plusz szükséglet merült fel, ezekről az emberekről gondoskodni kell… Ezért nagyon örültem az elnöki kezdeményezésnek, miszerint ukrán iskola nyithat Magyarországon – mondta Orbán.

Kifejtette, jelenleg sokféle iskolában tanulnak az ukrán gyerekek Budapesten, a rendszer „nem rossz”, de Magyarország megérti, hogy ukrán anyanyelvű iskolát kell létrehozni.

– Nem csak értjük ezt az igényt. A magyar állam finanszírozza ezt az iskolát. Annyi ukrán iskola nyílik meg, amennyi szükséges. Fontos számunkra, hogy az ukránok otthon érezzék magukat Magyarországon – tette hozzá Orbán.

Ezt a döntést nem kapcsolta össze az ukrajnai megfelelő elvárásokkal, de megjegyezte, elvárja, hogy Ukrajna megértse a hagyományosan Ukrajna Kárpátalja megyében élő magyar ajkú kisebbség szükségleteit.

A kijevi tárgyalásokat követően Zelenszkij és Orbán megállapodott abban, hogy a kétoldalú kapcsolatokról szóló megállapodáson dolgoznak majd.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!