Ugrás a tartalomra

A zöld átállásról egyeztettek

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. december 11. szombat 12:29
A Szociális Demokráciáért Intézet (SZDI) kerekasztal beszélgetéssorozatának első témája: zöld fordulat. Több nagyvárosban megrendezik az eseményt, kikérik az ott lakók véleményét. Pénteken Miskolcon tartottak fórumot.
fotók: Horváth Csongor

A zöld szín jelentése ma a közéletben: környezettudatos szemlélet. Nem csak tudományos tény, hogy a bolygónk tűréshatárát feszegeti az emberiség, de mára szerencsére trenddé is vált a fenntarthatóság. Olyan dolog, amit klímacsúcsokon vitatnak meg a világ vezetői, nagy vállaltok milliárdos kutatásainak témája, de már a hétköznapi életünkben is jelen van - gondoljunk csak a hibrid hajtású autókra, vagy a szelektív konténerekre. Mindez azonban a kezdet, a zöld fordulat közel sem 180 fokos.

- Az SZDI szakemberekkel konzultál a zöldebb, ezáltal egészségesebb környezet megteremtésének lehetőségeiről – mondta a pénteki kerekasztal beszélgetés kapcsán Varga László országgyűlési képviselő, aki szerint Miskolc számára igen fontos lenne a zöld fordulat. – Azt gondolom, azok a városok, akik eredményt tudnak elérni az energetika terén vagy a városüzemeltetés zöldebbé tételében, nem csak a kiadásaikat csökkenthetik, hanem egészségesebb környezetet is biztosítanak a lakóiknak.

Az országgyűlési képviselő szerint a Sajó-völgyet érintő légszennyezettség is azok közé a problémák közé sorolható, amit meg kell oldani a következő években.

A december 10-i beszélgetésen részt vett Harangozó Gábor az SZDI programigazgatója is. A fórumon kiemelték: fontos, hogy ne elszenvedői legyünk egy folyamatnak, hanem irányítsuk azt.

Gurmai Zita az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) alelnöke, az MSZP Országos Elnökségének tagja videó üzenetben közvetítette gondolatit a kerekasztal beszélgetés résztvevőinek.

- Zöld fordulatot csak akkor érhetünk el sikeresen, ha párbeszédet kezdeményezünk a szakszervezetekkel és a civil szervezetekkel. A gazdaság zöldítése és a széndioxid-kibocsátás csökkentése napjaink első számú társadalompolitikai kihívása. A klímavédelem és –alkalmazkodás dönti el, hogy élhető lesz-e ez az ország gyermekeink és unokáink számára. AZ MSZP ezért teljes mellszélességgel támogatja a zöld átállást – fogalmazott Gurmai Zita.

További hírek

Olvasnivaló