Ugrás a tartalomra

Zöld utat kaptak a belvárosi üzletek

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. július 06. szombat 16:53
Egy város bevétele számos kisebb és vaskosabb méretű jövedelemből áll. Ezek nagy részét a különböző adók és bérleti díjak jelentik.
Aki zöldít, kedvezményt kap. Fotó: Mocsári László

A szolgáltatók és üzletek például közterület-használati díjat fizetnek azért, hogy kiülőket, teraszokat létesítsenek az utcák mentén.
Ebből a szempontból Miskolc négy részre osztható. Az első kategóriába például az olyan frekventált területek tartoznak, mint a Széchenyi utca és az innen nyíló utcák, terek díszburkolattal ellátott részei, valamint Miskolctapolca, Lillafüred és a Diósgyőri vár közvetlen környezete.

A sétálóutca vendéglátóhelyei és szolgáltatói évek óta tesznek azért, hogy zöld környezetet teremtsenek a vendégeknek. Szopkó Tibor alpolgármester korábban azt mondta, ezekre az üzletekre partnerként tekintenek, akikkel együtt élhetőbbé tehetik az utcát.

Megtartják (?)

Most a kihelyezett növények után engedték el a közterület-használati díjat, de a tervek között szerepel, hogy a teraszok után se kelljen fizetni azoknak, akik zöldítenek. Azt nem tudjuk, hogy az októbertől felálló új városvezetésnek mik az elképzelései a témában, de Veres Pál polgármester többször hangsúlyozta, hogy az egyeztetések során elhangzott: a következő ciklus vezetői megtartják az arra érdemes kezdeményezéseket.

A főutcát járva több olyan hellyel találkoztunk, amelyek láthatóan komoly erőbefektetést fordítottak a zöld környezet kialakítására: virágok, évelő növények, fák és cserjék sora szegélyezi a belvárosban sétálók útját. Az egyik legszebb, dús növényzetű kinti vendégtérre az Antik Art Café lehet büszke.
- A kávézónk közel négy éve rendelkezik négy évszakos terasszal. Mindig igyekeztünk hangulatossá tenni növényekkel, kényelmes bútorokkal – mondta lapunknak az üzletvezető, Vanyó Judit, hozzátéve, a zöldítésre nagy hangsúlyt fektetnek. - A teraszunk melletti virágládákba, amiket a város helyezett ki, idényvirágokat és tujákat ültettünk. A mostani leandereket helyi kistermelőktől vásároltuk. Igyekszünk pótolni az elhalt vagy eltulajdonított virágokat, bár az utóbbi nem igazán jellemző. Nem mozgatjuk a növényeinket, kint vannak éjszakára is. A vendégek visszajelzései alapján tetszik nekik, amit nálunk látnak, sok kedves és dicsérő szót kapunk tőlük.

Kattintásra galéria nyílik!

Vanyó Judit kitért arra is, hogy a közhasználatba-vételi engedélyezésnél legutóbb fel kellett tüntetni, hány négyzetméternyi helyet foglalnak a virágok a teraszon, és ennek a területnek a méretével kevesebb díjat kellett fizetniük.
- Ha a terasz bérleti díját elengednék, az óriási segítség lenne, mert szerintem az üzletek nagy többsége ennek az összegét a további virágosításra tudná fordítani – véli az Antic Art Café üzletvezetője, akinek a véleményét más boltok tulajdonosai is osztják.

Vonzóak

- A teraszbérleti díj elengedéséről még nem kaptam információkat, de ha konkretizálják és teljesíthetők a feltételek, akkor nyilván ösztönzőleg fog hatni, és mi is mögé állunk – fogalmazott a kérdés kapcsán Jantek Tamás, a Barber Shop Miskolc cégvezetője, aki azt tapasztalta, hogy a teraszzöldítést szeretik a vendégeik. - Egyre több, hajvágásra érkező vendégünk tér be hozzánk kávézni is vagy csak egy limonádéra. Az Európa-bajnokság kezdetével egy időben kihelyeztünk egy televíziót, ami mellé csapolt sört is értékesítünk, ahogy illik – fogalmaz Jantek Tamás, aki szerint a terasznak köszönhetően egyre inkább közösségi térré válik a szalon.

A tavaly nyíló Archibald Bisztró hat virágládányi balkáni babérmeggyel köríti a teraszát.
- Sokak számára vonzóak a kiülős helyek. Mivel napközben főleg a menüztetés miatt érkeznek hozzánk vendégek, nálunk ritkábban foglalnak helyet a fiatalok, hogy egy kávé vagy egy korsó sör mellett beszélgessenek, de ez sem példa nélküli - avatott be minket Zsóka Roland cégvezető, akinek sajnos nincsenek felhőtlen tapasztalatai a zöldítéssel kapcsolatban. - A városi fesztiválok alatt gyakran amortizálódnak a kitett növényeink, de igyekszünk a lehető legszebb környezetet megteremteni a sétálóutcának ebben a végében - fogalmazott.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!