Ugrás a tartalomra

Zörgethetik a részvételi pont kapuit

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. január 20. csütörtök 16:04
A Győri kapu Kapuzörgető-közössége – és mások – számára is nyílt részvételi pont a részvételi koncepció elfogadásával. Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület által működtetett Civil Központ Iroda a következő „híd” a Városháza és az állampolgárok között, amelyet megismerhetünk.

A Részvétel Hete során az a – egyelőre – hat ilyen pont mutatkozik be, amelyek a város részvételi demokratikus törekvéseiben vállalnak kulcsszerepet. Csütörtökön az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) által működtetett Civil Központ Iroda következett volna, azonban betegség miatt – előreláthatólag – február 7-re halasztották a programot.

Palik Zoltán; MiNap-archív; Fotó: Barta Róbert

Ennek ellenére beszélgettünk Palik Zoltánnal, az ERKE szakmai vezetőjével arról, hogy mit jelent számukra – és az állampolgárok részére – az, hogy részvételi pont-szerepkörrel bővül az iroda. Mint kiderült, civil központként már van tapasztalatuk abban, hogy híd szerepet töltsenek be az állampolgárok és a döntéshozók között. „Ebben nem lesz változás” – mondja a szakember.

Emellett a szervezetnek köszönhető a Győri kapu városrész közösségét erősítő Kapuzörgetők program mögötti szakmai munka, ami jó terepet jelenthet a részvételi kezdeményezések számára. Részvételi pontként lehetősége lesz a városrész lakóinak, közösségeinek – de igazából bárkinek, aki kapcsolatba lép az ERKE-vel – gördülékenyebben eljuttatni véleményüket, érdekeiket a Városháza felé.

A Kapuzörgetők egy korábbi programján; MiNap-archív; Fotó: Mocsári László

A február 7-re halasztott bemutatkozó programon arra koncentrálnak a szervezők, hogy a részvételiségről tanuljanak és gondolkodjanak. Műhelytalálkozó várja majd az érdeklődőket Polgárok a városépítésben címmel, amely során a városi lakosok és közösségek közügyekben történő részvételéről és az alulról jövő kezdeményezések segítéséről lesz szó – mindezt európai dimenzióba helyezve.

A többiekhez hasonlóan itt is megjelenik majd a fény mint a részvételi pontok szimbóluma, fáklyák és mécsesek segítségével.

A Részvételi Koncepció köti össze a pontokat

Miskolc közgyűlése a tavaly decemberi ülésén fogadta el a Részvételi Koncepciót. A dokumentum tulajdonképpen annak az alapjait fekteti le, hogy a Polgármesteri Hivatal szabályok és törvények által behatárolt működési rendjéhez igazodva miként tudnak az állampolgárok becsatlakozni a döntés-előkészítési folyamatokba – véleményüket, ötleteiket, érdekeiket képviselve. Ez a részvételi demokrácia, ami kiegészíti a képviseleti formát.

Egy nagyon fontos elem a részvételi pontok hálózatának létrehozása városszerte. Ezek a többnyire már aktív közösségek és közösségi terek köré szerveződő „hidak” segítenek majd az állampolgárok és az önkormányzati közötti kapcsolat szorosabbra fűzésében.

A Részvétel Hete a következő programokkal folytatódik:

Január 21., péntek, Célpont (Arany János u. 29.)
15:30–15:40 Köszöntő, bemutatkozás, a Célpont Közösségi Tér bemutatása
15:40 Önkéntesek/kisközösségek, a Célponthoz kapcsolódó szervezetek bemutatkozása
16:20 Beszélgetés, „a részvételiség megjelentetése”, játék
17:00 Tűzzsonglőr-bemutató a Vörösmarty Mihály téren, forró tea és pogácsa az érdeklődőknek, résztvevőknek Ötletláda/részvételi láda kihelyezése

Január 22., szombat, Pont Központ (Weidlich-udvar, Széchenyi u. 19.)
15:00–17:00 Gyertya-installáció, kalendárium- és mandalakészítő kézműves foglalkozás, meglepetések, bemutatkoznak a Pont Központ kisközösségei

(Címlapkép: Illusztráció; Karácsonyi vásár a Kapuzörgetők szervezésében; MiNap-archív; Fotó: Juhász Ákos)

További hírek

Olvasnivaló