Ugrás a tartalomra

Akiknek a mosoly a munkaeszközük

Létrehozva
A vendéglátás alapfogásaival ismerkedtek a kesznyéteni iskolások.

Hány ujjnyira kell lennie a tányérnak az asztal szélétől? Melyik oldalra kerül a kés és melyik oldalra a villa? Mi a titka a tökéletes limonádénak? A vendéglátás ilyen és ezekhez hasonló alapszabályaival ismerkedhettek meg a fiatalok a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) legutóbbi pályaorientációs rendezvényén. A hétfői délelőtti alkalom során kesznyéteni iskolások nyerhettek bepillantást az éttermet és a konyhát elválasztó ajtó mögé: a gyerekek a Drót Bisztróban leshették el a pincér szakma mesterfogásait.

Preview Image
Juhász Ákos galériája

- Ha vendégül látunk valakit, akár az otthonunkban is, akkor tiszteljük meg őket kiemelt figyelemmel – oktatta iskolás hallgatóit Szabó Győző, aki egyébként a Drót Bisztró felszolgálóinak képzésével foglalkozik. - Fokozottan érvényes ez a szabály, ha a vendégek fizetnek is a szolgáltatásért. Fontos megjegyezni, hogy bármilyen helyzetben is vagyunk, ezzel a szakmával együtt jár a mosoly, a kedvesség: érezze magát szeretetteljes környezetben, aki nálunk tölti az idejét.

A Tanoda program célja olyan tevékenységrendszer megalkotása és alkalmazása, amely hozzájárul a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók képességeinek kibontakoztatásához. Az általános iskolába járó tanulók esetében ez annyit tesz, hogy érettségit nyújtó középiskolában, vagy jobb elhelyezkedési lehetőséget nyújtó szakiskolában folytathassák tanulmányaikat. A középiskolásoknál az előrehaladás segítése és a lemorzsolódás megakadályozása az elsődleges cél, továbbá a sikeres érettségi vizsga, a piacképes szakmai végzettség megszerzése.

Kép

- A nyár folyamán diákoknak pályaorientációs célú szakmabemutatókat és céglátogatásokat szervezünk, hogy kiegészítsük a nyári tábort, és érdekes foglalkozásokat tudjunk bemutatni a továbbtanulás előtt állóknak is – foglalta össze az esemény lényegét Tóth Ádám Zoltán, a BOKIK szakképzési vezetője. – Mindig a vendéglátás kelti fel leginkább ennek a korosztálynak az érdeklődését: sokan szeretnének pincérek, szakácsok, cukrászok lenni. Emellett persze más irányokat is igyekszünk bemutatni. Gyakran visszük a diákokat nagyvállalatokhoz, a gépipar színtereire, bemutatjuk a kereskedelmi és az egészségügyi pályákat is.

A fiatalok természetesen felnőtt kíséretben érkeztek a Drót Bisztróba.

- Ez a negyedik év, amikor megszerveztük a pályaorientációs táborunkat – mondta Brosch Andrea, a kesznyéteni Napraforgó Tanoda szakértője. – Szeretnénk népszerűsíteni, behozni a gyerekek látómezejébe azokat a hiányszakmákat, amelyek álláshelyeit egyre nehezebb betöltenie a munkáltatóknak. Erre az alkalomra csatlakoztak hozzánk a girincsi „Jó kis Hely” Közösségi Tér tanodásai is; együtt csodálkozhattunk rá, hogyan működik egy étterem.

Kép

A foglalkozáson a gyerekek többek közt tanultak szervírozni, szalvétát hajtogatni háromféle módon, valamint azt is megmutatták nekik, hogy egyetlen pincér hogyan képes kivinni akár öt tányért is egyszerre anélkül, hogy az ingujjára felfestené a napi menüt. A bemutatót tartó Szabó Győzőnek egyébként – elmondása szerint – tizenkét tányér volt az egyéni rekordja.


 

Ez is érdekelhet

Az intézmény és a fenntartó is támogatja – Horváth Zitát jelölik a rektori posztra
OktatásMiskolcBelföld
Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriuma múlt pénteken megtartott ülésén egyhangúlag Horváth Zitát, az egyetem jelenlegi rektorát javasolja az intézmény következő vezetőjének.
Kreatív tanórán vettek részt.
Kreatív tanórán vettek részt a Miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola diákjai
OktatásMiskolcBelföld
Az „Ahol Te vagy a szín” címmel összeállított programban több mint kétszáz gyermekhez jutott el a kreatív tanulás öröme.
Komoly elismerésben részesült a Szemere testnevelő tanára
OktatásMiskolc
Soós Istvánné több évtizedes kimagasló munkájáért a napokban „Diáksportért” országos díjat vehetett át Budapesten.
Béres Alexandra mozgatta át a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola diákjait
OktatásMiskolc
A rendhagyó tornaóra előtt a fitnesz Európa- és világbajnok a mindennapi mozgás fontosságáról és a helyes táplálkozásról is beszélt a gyerekeknek.