Ugrás a tartalomra

Akkreditált Miskolci Egyetemet vesz majd át az új rektor

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. május 20. szerda 09:37
A lehető leghosszabb időtartamra, újabb 5 évre megkapta az akkreditációt a Miskolci Egyetem. A felsőoktatási intézményben időközben megkezdődött a rektorválasztási folyamat.

Az intézményi akkreditáció egy hitelesítési folyamat, melynek során azt vizsgálták, hogy a Miskolci Egyetem megfelel-e az európai minőségbiztosítási irányelveknek és sztenderdeknek – tájékoztatta lapunkat az oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettes. Jakab Nóra hozzátette: abban az esetben, ha ez sikertelen lenne, az azt jelentené, hogy a Miskolci Egyetem nem működhetne tovább, természetesen a képzések kifuttatását követően.

Vizsgálták egyebek mellett a képzési programokat, a hallgatók előrehaladását, az oktatók támogatását.

– Az eredmények alapján a Miskolci Egyetemet a lehető leghosszabb időtartamra, további öt évre hitelesítette a magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság. Kiemelték, hogy az intézmény nagyszerűen támogatja a hallgatókat, oktatókat és nem oktatókat, a térséggel való kapcsolata prosperáló, és a Miskolci Egyetem valóban egy műszaki és társadalmi innovációs központ – hangsúlyozta.

Bemutatkoztak a rektorjelöltek

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének helyi küldöttértekezlete, a Professzorok Tanácsa előtt, majd az összdolgozói értekezleten is bemutatkozott a két rektori pályázatot benyújtó jelölt, Horváth Zita, a Történettudományi Intézet egyetemi tanára, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Piskóti István, a Marketing és Turizmus Intézet egyetemi tanára, Szikszó alpolgármestere. A későbbiekben a Rektori Kabinet és az egyetem szenátusa is meghallgatja őket.

A jelenlegi rektor megbízása 2021. február 11-én lejár. A Nemzeti Felsőoktatási Törvény szerint ugyanazon személy legfeljebb két alkalommal kaphat rektori megbízást, Torma András pedig második ciklusát tölti, így új vezetőt választanak az intézmény élére.

A posztra kiírt pályázat március 20-án jelent meg, április 20-áig lehetett jelentkezni, a Miskolci Egyetem szenátusa június 20-án szavaz az új rektor személyéről. A köztársasági elnök elé július végéig terjesztik a pályázatot – sorolta lapunk érdeklődésére Czap László intézményfejlesztési és kapcsolati ügyekért felelős rektorhelyettes.

Az új rektor 2021. február 12-én lép hivatalba, kinevezése 2026. január 31-éig szól.

Az új rektoron kívül más változás is lesz a Miskolci Egyetem életében: Czap László elmondta, augusztus 1-jével a Miskolci Egyetem fenntartója egy állam által létrehozott vagyonkezelői alapítvány lesz. Az átalakítás a remények szerint növelni fogja az intézmény versenyképességét.

További hírek

Olvasnivaló