Ugrás a tartalomra

Áldást hozó ajándék – Diósgyőrben megszentelték a Szinva vizét

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. január 12. kedd 13:54
Görögkatolikus szertartás szerint megszentelték a Szinva patak vizét vasárnap a miskolci II. János Pál pápa téren.

Január 6-án ünnepli a katolikus egyház vízkeresztet, azaz Jézus Krisztus megjelenésének ünnepét. Krisztus keresztségének emlékére a katolikus egyház vizet szentel a templomokban, a folyók és a patakok partján is. Idén Papp András, miskolci görögkatolikus esperes a Szinva patak vizét szentelte meg ünnepi szertartás keretében a diósgyőri, nemrégiben átadott II. János Pál pápa térnél. Emlékeztetett, 2018-ban ezen az ünnepen a város szívében, a Szinva teraszon volt hasonló vízszentelés.

– Eltelt három év, és itt van egy szép terasz, megújult környezettel, és idén ki is használtuk ezt a lehetőséget, és itt szenteltük meg a Szinva vizét – mondta.

Kifejtette, a katolikus egyház nagy ünnepe Jézus megkeresztelkedése. – Eredetileg nem volt külön vízkereszt és karácsony, hanem együtt ünnepelték a világban megjelenő Jézust, aki – ahogy belép a Jordán folyóba – megszenteli a természetet és újra átadja az emberiségnek arra a használatra, amire való. Az imádság arról szólt most, hogy ahogyan a Jordánban a krisztusi jelenlét megszenteli a vizet, úgy nekünk is áldást hozó ajándék legyen az.

Az alkalmon Mikolai Vince római katolikus főesperes elmondta, Krisztus követői, az egyházának tagjai az ő keresztségére emlékeznek a vízszentelésen. – A patak vizének megáldásával azt kérjük Istentől, hogy őrizzen meg minket az ő szeretetében, és engedje azt, hogy mi, mindannyian az ő kedves gyermekei legyünk. Vigyük haza az itt létünk örömét a családba is, hogy ott is megszentelt életet élhessünk.

Vízszentelés a II. János Pál pápa téren. | Mocsári László képgalériája

Vízkereszt az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait kapcsolja egybe (a napkeleti bölcsek imádása, Jézus megkeresztelkedése a Jordánban, Jézus első csodája, a víz borrá változtatása a kánai menyegzőn). Ezek közül később Jézus keresztsége lett hangsúlyos, erre emlékeztet a vízszentelés.

A keleti szertartású egyházközségekben korábban általános szokás volt, hogy a vízszentelés lehetőleg élő vízen történjen. Ahol patak vagy folyó van a közelben, ma is körmenettel vonulnak a partra a templomból. A pap a vízben oltja el az égő hármas gyertyát, és a hívek innen merítik az otthonra szánt szenteltvizet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!