Ugrás a tartalomra

„Az életre, az örömre kell hangolódnunk"

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. február 18. kedd 13:12
Létezik, s ha igen, hol és hogyan találhatjuk meg a boldogságot – a családban, a munkánkban, a hobbinkban, vagy elsőként magunkban keressük? A művészetekben rejtezik, a kulináris élvezetekben? Baráti kapcsolatainkban? Netalán a pénz tesz boldoggá? A választ döntően szociológus szakemberek bontják ki a MAB Székházban csütörtökön induló új előadássorozat során.

Az egészen április végéig, heti rendszerességgel jelentkező sorozatnak az „Élet-öröm – Előadások és mesék mindennapi betevő örömeinkről” címet adta a szervező Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete (ATTI) és a MAB Szociológiai Munkabizottsága.

A Főnix Közéleti Akadémiát hatodik alkalommal hirdették meg, tudtuk meg Szabó-Tóth Kingától. Az ATTI igazgatója kiemelte, a hallgatók közéleti szerepvállalása mellett fontos cél már a kezdetektől, hogy a miskolci polgárokat is bevonják az előadássorozatokba.

Ezúttal az élet- és boldogságforrásainkról lesz szó, hiszen – mint Márai Sándor is fogalmazott – „boldognak is kell lenni, közben”. – Ez a mostani sorozat mottója. Arra hívjuk fel a figyelmet, hogy mindig találjuk meg a motivációinkat, amik örömöt adnak számunkra. Fontos, hogy ne egy dologra koncentráljunk, hiszen ha az valamiért elvész, akkor mi magunk is „kiürülünk”. Találjunk örömöt tehát a családban, a munkánkban, a hobbinkban, több területről szerezzünk örömmorzsákat – fogalmazott.

A programról:
Csepeli György arról szól az első előadás alkalmával, hogyan lehet megtalálni az örömöt az életünkben. Aztán Szabó-Tóth Kinga a család- és párkapcsolatokról beszél majd, Kozma Judit a flow-élményről, Papp Z. Attila pedig arról, miért boldogabb egy nép, mint a másik. Osváth Andrea azt vizsgálja, hogyan találhat önmagára az ember a művészetekben, Havasi Virág pedig a művészetet mint terápiát mutatja be. Fekete Sándor arra keresi a választ, milyen összefüggés van a gazdasági jólétünk és a boldogság között. Fazekas Csaba az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek konyhájába vezet be minket, és a jóllakás örömét mutatja be nekünk. Mihályi Helga a társas kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt, végül, az utolsó előadáson Gyukits György a szegények örömébe enged bepillantást.

– Úgy látjuk, nagyon is aktuális a boldogságkeresés, mint téma. Képesek vagyunk sokszor akár apró-cseprő dolgok miatt is bosszankodni, és nem figyelünk mentális egészségünkre, mentális jólétünkre. Mi, magyarok nagyon tudunk örülni, de búslakodni is, egy igazi hullámvasút az életünk. Ha hogylétünk felől érdeklődnek, nem kicsattanó örömünkről számolunk be, hanem inkább azt mondjuk: „ugyan, mi okom lenne örülni?”. Nem kell átesnünk egy hurrá optimizmusba; a keep smiling mögött nincs feltétlenül mindig tartalom és motiváció, ez puszta örömködés. De állítjuk, hogy több okunk van az örömre, mint gondolnánk, ezeket viszont magunknak kell megtalálni, felismerni. Nem végzi el helyettünk senki. Néha magunkat kell kihúznunk a boldogtalanság érzéséből. A panaszkodás sem visz előre; örömre kell hangolódnunk – húzta alá a szociológus szakember.

Az előadások minden alkalommal csütörtökön fél 5-kor kezdődnek a MAB Székházban. Először tehát a boldogság kék madara nyomába eredhetünk Csepeli György vezetésével.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!