Ugrás a tartalomra

CineFest: több, mint egy filmfesztivál

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 12. csütörtök 11:30
Pénteken kezdődik az ország legismertebb és legkedveltebb filmszemléje, mely során a filmszakma és a nézők az elmúlt egy év legjelentősebb, legértékesebb filmjeivel találkozhatnak a világ filmterméséből, melyek közül a versenyprogram és a kitekintő szekció mindegyike hazai premier. A filmünnep kísérőprogramjai között lesznek már eddig is ismertek, mint többek között az Avasi Kvaterka vagy a pódiumbeszélgetések, kiállítások vagy a Helynekemben tartandó koncertek, de olyan újdonságok is, mint a CineFest Adventure.

Idén debütál a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál új programja, a CineFest Adventure, ami az outdoor sportok és filmek rajongóinak kínál igazi csemegéket. A programsorozat szeptember 13-14-ig a Szinva teraszon, majd 20-án az Uránia teremben várja az érdeklődőket. Előbbi helyszínen a vetítés szabadtéri és nincsenek székek, így ülőpárna és ennek megfelelő öltözet ajánlott. 

Szeptember 13-án este 8-kor a Szinva teraszon, a görög színháznál a 13. Reel Rock Film Tour újra elhozza nekünk a mozivászonra a sportág legnagyobbjait és az év legjobb sziklamászó történeteit! A 4 Reel Rock film az elmúlt év különleges eredményeit mutatja be a nézőknek, a mászótermektől az Antarktiszig. Ezt követően az ’A New Perspective’ című filmmel emlékezünk a 2019 áprilisában elhunyt David Lamára.

Másnap ugyanitt a Sámánok a modern civilizáció szorításában című, helyi alkotás vár ránk. Ezt követően láthatjuk 20 órától a The Dawn Wall-t, amely a két amerikai sziklamászó, Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson lehetetlennek hitt küldetésének kulisszatitkaiba avatja be a nézőt. Szeptember 20-án, az Uránia teremben este 7 órától  az Inverse Everest látható, amely arról a magyar Inverse Everest expedícióról szól, akik  2016 augusztusában lejutottak a világ búvárfelszerelés nélkül elérhető legmélyebb pontjára, a 2080 méter mélyen fekvő Game Over terembe. Ezek után Magyarországon először láthatja a közönség nagyvásznon Elizabeth Chai Vásárhelyi és Jimmy Chin Oscar-díjas dokumentumfilmjét, a Free Solo-t.

Még több film és még egy kis bor

Ugyancsak a film iránt mélyebben érdeklődőknek kínál érdekességet az a két beszélgetés, amelyek a Weidlich udvarban lesznek az Apollo Moziban. Szeptember 20-án és 21-én a Hely-Film-Történet pódiumbeszélgetések a 80 éves Lillafüredi Nemzeti Filmhétről szólnak majd. Muszatics Péter filmtörténész emlékezik meg az első magyar lillafüredi filmfesztiválról, majd másnap Tóth Arnold muzeológus oszt meg történeteket és érdekességet a Weidlich udvarról.

Szeptember 20-án délelőtt a Magyar Hollywood Tanács tartja a Magyar Hollywood Vetélkedő országos döntőjét az Uránia teremben, és ugyancsak Hollywood lesz a fókuszában annak a beszélgetésnek, amelyet Bokor Balázs elnök folytat majd Szipál Péter filmes fotóművésszel szeptember 21-én este a Bortanyában.

Szeptember 21-én szombaton újra várja a film és a bor szerelmeseit az Avasi Kvaterka  délután 5 és éjfél között.  Miről szól a kvaterka? Amiről csak akarják! Az avasi pincesoron ugyanis gondolatokat cserélhetnek moziról, filmről, sztárokról. A kvaterka helyszínei az Avas kapuja, a Avasi Bortanya, a Polgármester Pince és a Pinyó Pince lesznek.

A Pódiumbeszélgetés ezúttal az első magyar borról szóló mozifilmről, a Folyékony aranyról szól majd.

Kiállítás

A CineFest alatt kiállítások is várják a fesztiválozókat. Ilyen lesz a Művészetek háza Galériában látható Jobb mint a film című plakátkiállítás a 120 éves Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből. A Bessenyei 100 kiállítás szeptember 13-án nyílik a Miskolci Színészmúzeumban és egészen év végéig látogatható lesz majd. A kiállítás a száz éve született egyik legnagyobb magyar filmszínész, Bessenyei Ferenc előtt tiszteleg, a CineClassics pedig két fimmel és egy kerekasztal-beszélgetéssel is felidézi az alakját.

Buli, zene, koncertek…

A bulizni és beszélgetni vágyókat ezúttal is a fesztivál teljes ideje alatt várja a CineFest Lounge a Művészetek Háza előtt retro slágerekkel és a legfrissebb slágerekkel. Aki még további zenei élményekre vágyik, az elmehet a Sky Fanatic koncertjére szerdán este a Népkerti Vigadóba, valamint a Helynekembe, ahol hétvégenként olyan előadók és fellépők lesznek, mint Járai Márk, Sikztah, a Kiscsillag zenekar vagy Pély Barna.

Szeptember 13-án  Járai Márk lesz a Helynekemben, akit a Halott Pénz énekeseként ismerte meg az egész ország, de mostanra szólóban is az egyik legkedveltebb előadóvá nőtte ki magát. Másnap Sikztah, Zemar Kambas, Shywer izzítják a hangulatot: Sikztah sokrétűségének köszönhetően így az egyik legkedveltebb szelektorává vált a hazai underground zenei világnak, aki ugyanúgy nem ismeretlen a techno, a hip-hop, vagy épp a drum & bass közegében. Szeptember 19-én az év elején megjelent legújabb albumának dalait mutatja be élőben Pély Barna a teraszon tartott akusztik ízelítő után. A másnap fellépő Kiscsillag zenekart senkinek nem kell bemutatni, hiszen az egykor még aktív Kispál és a Borz árnyékában megszületett formáció ugyancsak Lovasi emblematikus szövegvilágával mára Magyarország egyik elsőszámú art-rock zenekarának tekinthető. A programsorozatot a Cineslam zárja majd a fesztivál utolsó napján a Slam Poetry Miskolc vol. 44. keretében.

Reel Rock 13 – Szeptember 13. 20:00, Szinva terasz

A 13. Reel Rock Film Tour újra elhozza nekünk a mozivászonra a sportág legnagyobbjait és az év legjobb sziklamászó történeteit! A 4 Reel Rock film az elmúlt év különleges eredményeit mutatja be a nézőknek, a mászótermektől az Antarktiszig. Adam Ondrával, Madaleine Sorkinnal, Alex Honnolddal, Conrad Ankerrel és még számos mászó-legendával.

Az Age of Ondra a 25 éves cseh mászó, Adam Ondra története, aki a tavalyi év végén Norvégiában megmászta a 9.c (5.15.d) nehézségi fokozatú Silence-t. A film Csehországból, Európán és Amerikán át követi Ondra felkészülését.Hatalmas pillanat volt az a mászósportnak, amikor bejelentették, hogy 2020-tól olimpiai sportág lett. Néhányan azonban megdöbbenve hallották, hogy az éremért folyó harcban gyorsasági mászásban is meg kell mérkőzniük.

A Reel Rock tudósítója, Zachary Barr az Up to Speed-ben a sport eme kevésbé ismert és művelt szakágának nyomába ered. Hat elit mászóból álló álomcsapat vág neki a világ egyik utolsó meghódításra váró sziklamászó terepének, az Antarktisz jégbe fagyott tornyainak a Queen Maud Land című filmben. Jimmy Chin és Conrad Anker az 1,100 méteres Ulvetannán alapít új utat, Savannah Cummins és Anna Pfaff megmássza a Holtannát, míg Alex Honnold és Cedar Wright 13 csúcsnak vág neki a jégmezőn. Maud királyné földje – ez a jégbe zárt csodavilág – lenyűgöző, ritkán látott tájak otthona, a film pedig megmutatja, hogy mennyi vér, verejték és elkötelezettség kell ahhoz, ha valaki a világ végén akar mászni. Wadi Rum, avagy a Hold völgye, egy végeláthatatlan, homokkő-falakkal szabdalt táj a jordán sivatagban. Két izraeli a fejébe veszi, hogy beduin vezetőjük segítségével alapít egy 550 méteres utat, amivel fel tudják hívni a nemzetközi mászóközösség figyelmét erre a varázslatos helyre. Sikerül megnyerniük az amerikai Madaleine Sorkint is az ügynek. A The Valley of the Moonból megtudhatjuk, hogy a sziklamászás áthidalja a kulturális különbségeket, barátságokat épít és a Föld legcsodálatosabb tájaira vezet az újabb kaland reményében.

A New Perspective – David Lama tribute – Szeptember 13. 21:45, Szinva terasz

A  ’A New Perspective’ című filmmel emlékezünk a 2019 áprilisában elhunyt David Lamára.
A film a halkszavú mászó és társa, Peter Ortner útját kíséri végig a Karakorum-vonulat Nameless Tower-én.

A Sámánok a modern civilizáció szorításában – Szeptember 14. 19:30, Szinva terasz

A Nyugat-Szumátra közelében húzódó Mentawai-szigetcsoport a Föld egyik legfelkapottabb szörfparadicsoma. A legészakibb sziget, Siberut mocsaras dzsungeleinek mélyét azonban még a mai napig is fákkal beszélgető sámánok lakják. A Karlowits-Juhász házaspár filmje az itt élő klánok ősi kultúrájának talán utolsó pillanataiba enged betekintést.

The Dawn Wall – Szeptember 14. 20:00, Szinva terasz  

Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson úttörő tettet hajtott végre azzal, hogy szabadon megmászta a Dawn Wallt, az El Capitan 910 méteres falát a Yosemite Nemzeti Parkban. Küzdelmüket, a sikerhez vezető rögös utat követhetjük végig egy lélegzetelállító dokumentumfilm formájában.

Inverse Everest – Szeptember 20. 19:00, Uránia terem

A magyar Inverse Everest expedíció 2016 augusztusában lejutott a világ búvárfelszerelés nélkül elérhető legmélyebb pontjára, a 2080 méter mélyen fekvő Game Over terembe. A barlangkutatók és az expedícióval utazó filmes stáb egyedülálló felvételeket rögzített: a világ legmélyebb barlangjáról mindeddig nem készült ismeretterjesztő film.

Free Solo – Szeptember 20. 21:00, Uránia terem

Magyarországon először láthatja a közönség nagyvásznon Elizabeth Chai Vásárhelyi és Jimmy Chin Oscar-díjas dokumentumfilmjét, a ’Free Solo-t’. Alex Honnoldot a világ egyik legnagyobb sportembereként tartják számon. A filmben bemutatott mászás tétje óriási: vagy tökéletes minden mozdulat, vagy a biztos halálba zuhan a mászó. A ’Free Solo’ székbe szögező thriller és szívhez szóló portré egy olyan sportolóról, aki túllépi az emberi teljesítőképesség fizikai és mentális határait.

A 91. Oscar-díjátadó ceremónián Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin rendezte Free Solo kapta meg a legjobb dokumentumfilm díját.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!