Ugrás a tartalomra

Csupasz falakból álmodott saját pékséget

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. december 14. hétfő 20:02
Galamb Alex egy nehézsorsú roma családból származó huszonkét éves pék, aki Hernádnémetiben szeretne saját pékséget nyitni. Célja munkára nevelni a jövő generációját.
Fotó: Mocsári László

Sütni jó – ez a kampány neve, amit Galamb Alex „sütött ki”, hogy megmutassa szegénységben élő gyerekeknek, mivel töltsék el hasznosan nyári szünidejüket. A közösségi sütés élményével ismerteti meg őket, a foglalkozás hangulatát öccse, Galamb Róbert is nagyon szereti. Szeretek sütni, olyan mintha játszanánk. Alex rám adja azt a pólót, amin rajta van a nevem is – mondta a kisfiú büszkén, majd hozzátette, sokat segített a pékség kialakításának munkáiban. – Fel kellett mennem a padra, meg egyenesen fogtam az ajtót, hogy nehogy görbén legyen feltéve – mesélte lelkesen.

– Ő a legaktívabb résztvevője a tizenöt gyereket összefogó kampánynak – mondta Galamb Alex, majd mester és tanítványa felváltva sorolni kezdte a finomságokat: lekváros bukta, banánlevél, kakaós csiga, sütemények és kenyér. A gyerekekből igazi közösséget akar kovácsolni a Számozott utcákból felemelkedett roma fiú. – Nemcsak sütünk, hanem szerepjátékokkal is eltöltjük az időnket, hiszen tanultam drámapedagógiát. Szeretném, ha egy olyan csapattá állnának össze, mint egy iskolai osztály.

A tizenöt évesen édesanyját otthagyó és gyermekvárosban nevelkedő férfi hernádnémeti szegénytelepén elhelyezkedő otthonának egyik helyiségét alakítja át konyhává. – Fel lesz csempézve az egész, a földön járólap lesz, amott meg a mosogató, hiszen az is szerves része a konyhának. Víz még nincs az ingatlanban, de szeretném bevezettetni, mint ahogy az ipari áramot is. Vannak jelentkezők, akik segíteni akarnak nekem, nagyon hálás vagyok ezért. Így tudtunk plafont készíteni, amiben lámpák világítanak, és lett egy kétszárnyú ajtóm is. Főleg eszközadományokra van szükségem: építőanyagokra (csempe, falfesték), használt, de jó állapotú sütőkre, konyhai eszközökre (keverőtálak, habverők) és alapanyagokra a sütéshez (liszt, cukor, sütőpor, lekvár, kakaópor).

Eszközadományokkal kapcsolatban az alábbi telefonszám hívható: 06 20 566 54 38. Pénzadomány esetén az alábbi számlaszámra várják a felajánlásokat: OTP 11773346-02406079. A közlemény rovatba: Sütni jó!

További hírek

Olvasnivaló