Ugrás a tartalomra

Egyenlő esélyekkel

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. november 22. vasárnap 09:46
Az országban elsőként Miskolcon jött létre fogyatékosságügyi szakmai műhely még 2002-ben. Az önkormányzat külső tanácsadó szerve a fogyatékkal élők helyzetére, a bennük rejlő lehetőségekre igyekszik felhívni a figyelmet.

A közlekedési mellett az infokommunikációs akadálymentesítés terén is történt már előrelépés a városban, de akad még tennivaló – mutatott rá érdeklődésünkre a Miskolc Városi Fogyatékossági Szakmai Műhely koordinátora. Barnóczki Gábor – aki egyben a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének elnöke is – részletezte: bővíthetnék például azon busz- és villamosmegállók számát, ahol hanggal is tájékoztatják az utasokat a járatok érkezéséről. A zebráknál szintén be lehetne vezetni ilyen „hangos” tájékoztatást. És az internetes honlapoknál is változásra van szükség.

– A város honlapjának, de a közszolgáltatást nyújtó cégek online felületeinek is teljesen akadálymentesnek kellene lennie, hogy egyenlő eséllyel férhessenek hozzá a fogyatékkal élő polgárok. Ugyanez igaz az ügyfélszolgálati rendszereknél. Mindig felhívjuk aztán a figyelmet a személyes segítségnyújtás fontosságára is az ügyek intézésénél – tette hozzá.

Barnóczki Gábor kiemelte továbbá: a szociális alapellátást biztosítani kell ebben a nehéz helyzetben is, ugyanúgy, mint minden más, társadalmilag hátrányt szenvedő csoport esetében. A foglalkoztatás előmozdítása szintén fontos feladat.

Tapintható tárlatvezetés a diósgyőri várban 2019 márciusában. | Fotó: Végh Csaba

A szakmai műhely éppen azzal a céllal jött létre, hogy ezeket a javaslatokat, elvárásokat megfogalmazza és közvetítse. Szeretnék felhívni a figyelmet a legfőbb problémákra, a fogyatékkal élők helyzetére, de a bennük rejlő lehetőségekre is. Teszik ezt szemléletformáló, érzékenyítő programjaikon, illetve a helyi Esélyegyenlőségi Tanács ülésein. Felülvizsgálati szakaszban jár az Esélyegyenlőségi program, az aktualizált dokumentum 2021 tavaszán kerülhet a közgyűlés elé – tudtuk meg a koordinátortól.

A szakmai műhely eddig havonta, kéthavonta ült össze, hogy az aktuális kérdéseket megvitassák. Idén összesen kettő ilyen megbeszélést tudtak tartani, de telefonon, e-mailben folyamatosan tartják a kapcsolatot az érintettek. Azt tervezik, hogy a járványhelyzetre való tekintettel „átköltöznek” az online térbe. – Nekünk ezt még szoknunk, tanulnunk kell, de persze reméljük, hogy hamarosan már személyes találkozásokkal tudjuk folytatni a munkát.

A munkában elsősorban a fogyatékosságügyben érdekelt, miskolci és környékbeli hatókörrel rendelkező civil és érdekvédelmi szervezetek, intézmények vesznek részt. Megbeszéléseiken az önkormányzat részéről a mindenkori civil és esélyegyenlőségi referens, a szociális osztály munkatársai, a Miskolci Egyetem fogyatékosságügyi koordinátora, a Civil Információs Centrum munkatársai, valamint a szakmai partnerek szoktak jelen lenni.

Közeledik december 3., a fogyatékos emberek világnapja. Az ENSZ célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá vált emberek problémáira. Korábban minden évben készültek valamilyen programmal Miskolcon is – ez most a világjárvány miatt elmarad, de a tervek szerint tavasszal pótolják.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!