Ugrás a tartalomra

Egyre több hallgató szeretne segíteni a hátrányos helyzetű diákoknak

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. szeptember 10. csütörtök 18:31
Ismét toborzást kezdett a Miskolci Egyetem a Tanítsunk Magyarországért programban.
Fotó: Végh Csaba

A Tanítsunk Magyarországért mentorprogramhoz kapcsolódóan toborzást kezdett a Miskolci Egyetem a program tavasszal induló negyedik kurzusára az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Klebelsberg Központ, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája közreműködésével. A toborzáshoz a Miskolci Egyetem is csatlakozott. 

Az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán a felsőoktatási intézménybe látogatott. György László a minap.hu-nak úgy fogalmazott: azért indították útjára 2018 novemberében ezt a programot, mert azokat a hátrányos kistelepülésen élő tanulókat is segíteni akarják, akik a munka- és a továbbtanulási lehetőségektől messze kerülnek, ugyanakkor céljuk, hogy az általános iskola elvégzése után továbbtanuljanak.

Számukra megpróbáltatás az, hogy egy új közösségbe kerülnek, és utazniuk kell céljuk elérése érdekében - tette hozzá.

Kiemelte, az eddigi tapasztalatok alapján a résztvevő iskolás diákok tanulmányi eredményei javulnak. 
- Azt látjuk, hogy azoknak a gyerekeknek az önbizalma, a céljaiknak az álmaiknak az értelmezési tartománya kiszélesedett, az önbizalma növekedett, a céljai kiszélesedtek a Tanítsunk Magyarországért programban, szemben azokkal akikhez még nem jutott el a program - hangsúlyozta.


A cél az, hogy 2022-re már mintegy tízezer mentor és mentorált vegyen részt a programban, így ugyanis el tudják majd érni az összes olyan hetedikes és nyolcadikos általános iskolást az országban, akinek szüksége lehet erre. "Szeretnénk, hogy ezek a gyerekek sikeresek legyenek az életben, a munkaerőpiacon, tanuljanak szakmát, érettségizzenek le, ha ambíciójuk van és tehetségesek, szerezzenek diplomát" - jelezte az államtitkár.

A programban az egyetemista mentorok a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távol lévő kistelepülésekre mennek, hogy segítsék a hetedikes és nyolcadikos általános iskolásokat - közölte, hozzátéve: egy hallgató négy-öt kisdiákot vehet szárnyai alá, és segíthet nekik abban, hogy sikerrel fejezzék be az általános iskolát, valamint folytassák tanulmányaikat a középfokú oktatásban.

A Tanítsunk Magyarországért kurzus negyedik alkalommal indul el egy félévben a Miskolci Egyetemen. A résztvevők sikeres vizsgát követően az ösztöndíj mellett, folyamatos támogatást és segítséget kapnak. A felkészítő képzésekre évről évre nő az a hallgatók érdeklődése. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora azt mondta, öröm látni, hogy a hallgatóikban van társadalmi felelősségvállalás. 


- Bár nem elhanyagolható szempont a programban kapható ösztöndíj sem, én azt látom, hogy nem ez vonzza a fiatalokat. Azt tapasztalom, és megvallom őszintén ez nagyon jó érzés, hogy nagyon sok hallgatóban van társadalmi felelősségvállalás, ők tényleg segíteni akarnak ezeknek a hátrányos helyzetbe került fiataloknak - tette hozzá. 

A programban ma már hét egyetem hallgatói vesznek részt, 384 mentor hatvan településen 1600 mentoráltnak segít - mondta az államtitkár, hozzátéve: az egyetemek mellett csatlakoztak partnerek a programhoz a vállalati szférából is.

További hírek

Olvasnivaló