Ugrás a tartalomra

Félmilliárdból újulhat meg az „ötmilliós” városjelkép

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 04. hétfő 11:44
Még a karácsony előtti napokban ülésezett a Miskolci Tervtanács. A téma az Avasi kilátó felújítási terveinek megvitatása volt.

Viszlai József tervező részletekbe menően ismertette kollégái számára az engedélyezési eljárás előtt álló terveket. Ezekről bővebben mi is írtunk, a legérdekesebb látványrajzokkal illusztrált anyagunk ITT olvasható. A miskolci építész mindenekelőtt hangsúlyozta, számára az első számú szempont az volt: tiszteletben tartani, megőrizni és kiemelni az eredeti tervező, Hofer Miklós építészi elgondolásait, beleértve az 1963-ban felállított építmény akkor és azóta is statikai bravúrnak számító szerkezeti megoldásait (korabeli statikus: Vörös György). A majdnem pontosan egy évtizede elhunyt Ybl-díjas mérnök, Hofer Miklós épp 2021-ben lenne nyolcvan éves – és ebben az évben kezdődhet el a Kilátó eddigi legjelentősebb felújítása.

Mint elhangzott, a legfőbb célok a mostani beruházással:

  • megőrizni az épület állagát, stabilitását,
  • javítani a sérült, megkopott betonfelületeket,
  • megújítani a többévtizedes szerkezeteket,
  • korszerűvé tenni a felső presszó szint belsejét.

A beruházás gazdái ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz is, hogy az Avasi kilátó országszerte ismert, a borsodi megyeszékhely emblémájának számító sziluettjén nem szabad változtatni, rontani.

Az 1963-ban összesen mintegy 5 millió forintos költséggel kialakított tévétorony 2021-22-beli felújításához félmilliárdos költségvetésre van szükség, amit pályázati forrásból fedez Miskolc. Viszlai József a tervezés során javasolta a presszószint mellvédjeinek elbontását, padlótól mennyezetig üvegfal kialakítását. Ezzel az épület eredeti szellemisége, a tiszta statikai szerkezetek megjelenítése erősödik, hiszen a mellvédnek nem volt tartószerepe. S nem mellesleg, akadálytalan, megsokszorozott kilátás lesz a szintről. Ez föltehetőleg egyezik az eredeti tervezői szándékkal, csak ezt a hatvanas évek technológiai szintje még nem tette lehetővé.

A 72 méter magas, a több mint fél évszázad során egyre népesebb antenna-állománnyal megterhelt toronyról egyébként várhatóan lekerül a „tányérok” jelentős része, és a közvetlen környezete is átalakul, megszépül. Az előtte elterülő parkoló megszűnik, lesz helyette – egy későbbi projekt keretében – színpad, söröző, park, az oda vezető utat is javítják, sétánnyá alakítják (parkolókkal). Újratervezik a hegytetőn ékeskedő látványosság díszkivilágítását is.

A beruházás-sorozat mögött álló városi önkormányzat reményei szerint ezek a beavatkozások az Avas, a környék, a városrész további fejlesztését is elősegítik majd a következő években. (Mint ismert, hasonló tervek előkészítése már az előző önkormányzati ciklusban megindult, de azokban a környezet rendbetételéről nem volt szó.)

Ezeket a részleteket vitatta meg legutóbbi ülésén a városi építészeti tervtanács.

A tervtanács helyi, illetve meghívott építészekből áll, és feladata az önkormányzat főépítészének felhívására megtárgyalni, szakmailag értékelni a városképi szempontból meghatározó építési beruházások terveit. A 2019 őszét megelőző években ez a gyakorlat leállt, de a mostani önkormányzati vezetés alatt ismét rendszeressé vált. A városképi szempontból abszolút meghatározónak nevezhető Avasi kilátó és tévétorony átépítési-felújítási munkáira irányuló beruházás terveit is alaposan megtárgyalta a Szunyogh László által összehívott tervtanács.

Az építészek vitáján sok minden szóba került, ám a legfontosabb, hogy a tervtanács megjelent tagjai egyöntetűen támogatandónak nevezték a beruházást, és üdvözölték a bemutatott terveket. Bodonyi Csaba kiemelte, hogy az előző évek elgondolásaiban megjelent külső (üveg)lift ötletének a szakma már akkor ellene volt. Ezt Szunyogh László főépítész is lényeges eltérésnek nevezte. Mindemellett jelezte, hogy már most vizsgálják a legfelső szint akadálymentes elérhetőségének lehetőségeit. Többen ilyen-olyan javaslatokat fogalmaztak meg az újfajta ablaktáblák elrendezésére, tagolására, arányaira és fényviszonyaira nézve. Révai Tamás jelezte, tetszik neki, hogy a torony csúcsát külön megvilágítják.

– Konstruktívnak éreztem a megbeszélést, amelyen színes összetételben egyeztethetett a tervtanács, fiatal kollégák és idősebb szaktekintélyek, fővárosi vendég és helyi mérnökök. További ösztönzést kaptam-kaptunk tőlük a továbbtervezést illetően, és válaszokat több fontos felmerült kérdésre. Amint a tervezési és engedélyezési folyamat előrehalad 2021 első hónapjaiban, a részletes megoldásokat is meg szeretném vitatni a tervtanáccsal – ismertette Szunyogh László.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!