Ugrás a tartalomra

Hétfőn este is még folytatták a hóeltakarítási munkát

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 03. kedd 08:23
A vasárnaptól beköszöntött fagyok és a hétfői hóesés a borsodi megyeszékhelyen is megnehezítette a közlekedést és intézkedéseket követel a helyhatóság szakcégeitől. A városháza rendszeresen újabb információkkal szolgál nap közben a hóeltakarításról.

21.20: Miskolcon továbbra is öt jármű igénybevételével folyik az úgynevezett gépi síkosságmentesítés, ami az esti órákban az alábbi területeket, illetve útszakaszokat érint: Komlóstető, Vasgyár, a Batthyány sor, Ómassa, Bükkszentlászló, Csanyik, Belváros, Bábonyibérc, Kőporos, az északi és a déli tehermentesítő, valamint az Egyetemváros, az Avas és Miskolctapolca – tudatta portálunkkal a városháza.

Lakossági bejelentés a Hóügyelet diszpécserszolgálatára legutóbb a Vargahegyről érkezett, kérve az illetékes szervek segítségét. A Városháza a hivatalos csatornák mellett az internetes közösségi fórumokat is figyeli, innen jött például jelzés, hogy a járdák, miután letolták róluk a havat, még feltétlenül csúszásmentesítésre szorulnak (azazhogy hamar le is sózzák az aszfaltfelületeket), megelőzendő a jeges, csúszós, balesetveszélyes állapot kialakulását kedd reggelre. A fenti figyelmeztetéseket a városvezetés azonnal továbbítja a szakcég, a Városgazda Kft. felé, Veres Pál polgármester pedig ismételten kérte az illetékeseket, hogy ennek megfelelően szervezzék a munkálatokat városszerte.

Az MVK Zrt., illetve az egyéb hivatalos szervek a maguk részéről nem jeleztek különösebb problémákat. A tömegközlekedési társaság ugyanakkor felhívja az utazóközönség figyelmét, hogy az útviszonyok függvényében egy ideig számolni kell a buszok és villamosok menetidejének megnövekedésével. 

Fotó: Mocsári László

17.00: A hétfői hóhelyzetre való tekintettel a Városgazda a késő délután összesen 35 munkatárssal látja el a hóeltakarítási és síkosságmentesítési feladatokat a villamos- és autóbuszmegállókban. Ezen felül egy gép segíti a hóeltakarítási munkálatokat az avasi városrészen és Miskolctapolcán – tudatta portálunkkal a városháza.

A gépi síkosság-mentesítés hat géppel zajlik az alábbi területeken, a mellékutcákat érintően: Győri kapu, Berekalja és Hegyalja, a diósgyőri városrész, Szirma, Martinkertváros, Hejőcsaba, Miskolctapolca, Bükkszentlászló.

Lakossági bejelentés a legutóbbi órákban nem érkezett a Hóügyelet diszpécserszolgálatára.

Az MVK Zrt. részéről és más szervektől szintén nem volt panasz. Útellenőri jelzések szerint jelenleg nem tudni különösebb fennakadásról.

Veres Pál Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere folyamatosan egyeztet a Miskolci Városgazda Kft. szakembereivel, minél nagyobb erőket vessenek be annak érdekében, hogy a havazás inkább örömöt okozzon, mint gondot. A szakemberek igyekeznek mihamarabb megoldani a problémákat, a közlekedőktől – gyalogosoktól, autósoktól egyaránt – pedig azt kérik, legyenek körültekintőek, óvatosak és vigyázzanak egymásra is!

MTI/Soós Lajos

Sok miskolcinak okoz bosszúságot a mostanra kialakult hóhelyzet. Veres Pál Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere folyamatosan egyeztet a Miskolci Városgazda Kht. szakembereivel, minél nagyobb erőket vessenek be annak érdekében, hogy a havazás inkább örömöt okozzon, mint gondot. A szakemberek igyekeznek mihamarabb megoldani a problémákat, a közlekedőktől – gyalogosoktól, autósoktól egyaránt – pedig azt kérik, legyenek körültekintőek, óvatosak és vigyázzanak egymásra is!

Mintegy két és fél száz ember dolgozik (közfoglalkoztatottak, illetve belső állomány) a Városgazda kötelékében az úgynevezett kézi síkosságmentesítésen a város utcáin. Az önkormányzati cég tájékoztatása szerint minden városrészben folyik a villamos- és autóbuszmegállók letakarítása a hótól. Ugyanígy a gyalogátkelőhelyeké is, bekötőutaké is – tudtuk meg a városháza legfrissebb közleményéből.

MTI/Mohai Balázs

A gépi hóeltakarítás, az utak csúszásmentessé tételének folyamatában hét gép vesz részt, amelyek jelenleg a következő körzetekben teljesítenek szolgálatot: Bükkszentlászló, Berekalja, Kilián (Könyves Kálmán és Lorántffy utcák), Komlóstető, Bodótető, Feszty és Árok utcák, Görömböly, Hejőcsaba, Diósgyőri városrész, továbbá a csanyiki Állatkert.

Több lakossági bejelentés érkezett a Hóügyelet diszpécserszolgálatára a mellékutcákra vonatkozóan, elsősorban Miskolctapolcát, az Előhegy utcát, Görömbölyt illetően. Ezek segítik a Hóügyelet munkáját, továbbra is várják.

Az MVK-soknak a Bodótetőn és a Gömöri pályaudvarnál gyűlt meg a bajuk a közlekedési nehézségekkel a délelőtt folyamán, az illetékesek már dolgoznak a probléma megoldásán.

Útellenőri jelzések szerint akadtak fennakadások Komlóstetőn, a Diósgyőri városrészen, illetve az Avason is.

12:01 Az MVK Zrt. folyamatosan frissíti Facebook-oldalát. Legutóbbi posztjaik között szerepel, hogy keresztbe fordult az egyik járat a Csanyiknál. De tájékoztatnak arról is, hogy sofőrjeik ebben a hóhelyzetben is igyekeznek helytállni.

Forrás: MVK Zrt.

– Mivel ők kint vannak a forgalomban, így jobban látják az utak állapotát, azt, hogy hol van szükség beavatkozásra a havazás miatt. Amint érzékelik, hogy egyes útszakaszok minősége rosszabb, azonnal szólnak a diszpécsernek, aki jelzi a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. hóügyeletén. Utasainkat folyamatosan tájékoztatjuk – írták.

Hat órától hat szórógép

Hajnali 4-kor kezdett hullani az „égi áldás”, és hamar beborította városszerte az utcákat. A miskolci hóügyelet munkába állította három szórógépét, elsőre a település magasabban fekvő részein, az autóbuszvonalakon, a nagy forgalmú főközlekedési útvonalakon – tájékoztatta portálunkat a miskolci városháza.

Fotó: Juhász Ákos

Reggelre a város egyes részein a szórványos hóesés egységes, sűrű, intenzív havazásba váltott. Így 6 órától már hat szórógép végezte és végzi az autóbuszvonalak és nagy forgalmú utak síkosságmentesítését. A folyamatos csapadék miatt az egyszer már takarított helyekre is vissza kell térnie a Városgazda járműveinek (például az avasi lakótelepen). Ez az oka, hogy városszerte a mellékutcák kezelése még nem kezdődhetett meg.

Ugyancsak reggeltől tart a járdák, villamos- és autóbusz-megállók síkosságmentesítése, ebben 250 főnyi dolgozó vesz részt.

MVK – baleset miatt voltak késések

Az MVK Zrt. arról tájékoztatott, hogy tudták tartani a menetrendet, a reggeli órákban csak egy baleset miatt közlekedtek a 21-es és a 21B-s járatok. Ezen a vonalon késések is előfordultak.

Hóügyelet – várják a bejelentéseket

A miskolci Hóügyelet diszpécser-szolgálata folyamatosan várja a bejelentéseket a városban adódó problémás helyzetekről. A délelőtti órákban még nem érkezett visszajelzés igazán jelentős fennakadásról.

A Hóügyelet a lakossági bejelentéseket a +36 (70) 685 2000 telefonszámon, vagy a hougyelet@varosgazda.hu email címen fogadja.

Az ingatlantulajdonosok kötelezettségei a közterületek téli fenntartására vonatkozóan:

A tisztántartásra kötelezett köteles az ingatlan határvonalától vagy kerítésétől, tömbtelkes beépítés esetén az épület falsíkjától mért 10 m-es területsávot tisztán tartani, illetve tisztántartásáról gondoskodni. Ez a tisztántartási kötelezettség vonatkozik a területsávba eső járdára, zöldfelületre, teraszra, árokra, annak műtárgyaira, a csapadékvíz lefolyását akadályozó anyagok eltávolítására, dísz- és egyéb burkolatokra, de csak a közút szegélyéig terjed – áll a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló 22/1999. (VI.07.) számú önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdésében. Ugyanezen jogszabály 4. § i./ pontja szerint: tisztántartásra kötelezett az ingatlan, ingatlanrész tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője, másnak a használatában lévő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek, üzlethelyiségek) esetében a bérlő, üzemeltető, illetőleg azt bármilyen más jogcímen használó.

A tisztántartás vonatkozik a téli hóeltakarításra és síkosságmentesítésre is. És családi házas (pl. kertvárosi), illetve társasházas övezetekre egyaránt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!