Ugrás a tartalomra

A katedrát cserélte mikrofonra

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. szeptember 17. kedd 15:44
„Fontos, hogy hitelesen és gyorsan tudjuk tájékoztatni a hallgatókat a városban, a régióban, az országban és a világban történtekről” – foglalja össze a hírszerkesztés alapjait a miskolciak által immár 25 éve ismert hang, Ráczkevyné Dávid Ildikó. Idén Nívódíjjal jutalmazták szakmai munkásságát.
Fotó: Juhász Ákos

Ráczkevyné Dávid Ildikó a Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán végzett állami ösztöndíjasként, kiváló eredménnyel. Diplomája megszerzését követően visszatért szülővárosába és magyarszakos tanárként kezdett dolgozni. 

– Mindig is vonzott a rádiós szakma – idézi fel az emlékeit. Egy alkalommal a férjem a Nonstop Rádióban járt reklámriporton és akkor tudta meg, hogy hírszerkesztőt keresnek. „Megpróbáltam, sikerült, majd döntenem kellett, hogy a tanítást, vagy a rádiót választom és én a szívemre hallgattam” – mondja. Akkor az hatalmas döntés volt, a biztosat otthagyni a bizonytalanért, de a családom és a férjem támogatott és támogat a mai napig. 

Az első miskolci kereskedelmi rádió hírszerkesztő-hírolvasója lett a 90-es évek közepén, majd az első regionális kereskedelmi rádió indulásánál is számítottak munkájára, így lett 1999-ben a Rádió Gaga munkatársa. Jelenleg a RádióM-en hallhatják a miskolciak nap mint nap a hangját. 

A kereskedelmi rádiózás mellett szívesen kipróbálta magát a televíziózás és az írott sajtó világában is. A Borsod- Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat magazinjában éveken át olvashattuk interjúit a magyar művészvilág jeles képviselőivel. Elmondása szerint, egyértelműen a rádiózás áll a szívéhez a legközelebb. „A rádió az én műfajom”. – Annak idején a napilapokra, a képújságra támaszkodtunk a hírszerkesztés terén – emlékszik vissza nosztalgiázva a kezdetekre. Akkor még kinyomtattuk az összeállított hírblokkot, majd élőben olvastuk fel. Ma már sokkal könnyebb dolgunk van, ezáltal magabiztosabbak lehetünk. 

„Nagyon jó érzés, hogy hitelesen és gyorsan tájékoztatni tudom a hallgatókat a városban, a régióban, az országban és a világban történtekről. Nagyon fontos számomra a hitelesség mellett a gyorsaság is, hogy egy-egy eseményről minél hamarabb be tudjunk számolni.” 

Ráczkevyné Dávid Ildikónak példaértékű hírszerkesztői, bemondói munkája, valamint az értő, érthető beszéd terén elért kimagasló színvonalú munkássága alapján ítélték oda a Nívódíjat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!