Ugrás a tartalomra

Kérdések és válaszok az Y-híd-beruházásról 2. rész

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. június 27. szombat 09:42
A járványhelyzet miatt nem volt lehetőség lakossági fórum megtartására a régóta várt, de már épülő Y-híddal kapcsolatban. A személyes fórum helyett online tájékoztatást biztosított a város és a kivitelezést végző HE-DO Kft. az építkezés miatti forgalmirend-változásokról és a munkálatok előrehaladtáról. A beruházással kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket e-mailben fogadták a szakemberek, a válaszok második részét most közöljük.
(Fotó: Juhász Ákos)

- A csomópont teljes lezárásától milyen terelőúton tudnak majd a martinkertvárosi lakosok eljutni a belvárosba? A József Attila út-Baross Gábor út forgalmi rendjén változtatnak-e?
- Az ideiglenes forgalmirend-változásra a vállalkozó tervet készít, amely tartalmazza a lezárások helyét, időpontját és időtartamát. A terv csak az érintett közútkezelők jóváhagyásával véglegesíthető. A terelőutak nyomvonalait hivatalosan közzéteszik (portálunkon, a minap.hu-n is – a szerk.), valamint a szükséges pontokon szabályszerűen kitáblázzák azokat. A városvezetés már előzetesen egyeztetett az MKV-val, jelenleg a tömegközlekedés alternatív útvonalának kidolgozása folyik. A projekt megvalósításának időszakában a munkálatok miatt jelentős forgalmirend-változásokra kell számítani annak érdekében, hogy a kivitelezés biztonságosan valósulhasson meg. Ehhez mindenképpen kérjük az ott élők, arra közlekedők szíves türelmét. Egyúttal szeretnénk kérni, hogy, aki teheti, ezt a városrészt az építés ideje alatt kerülje el.
- A belváros a Martinkertvárosból gyalogosan elérhető lesz-e a kivitelezés összes szakaszában, illetve kivitelezési szakaszonként merre lesznek ezen útvonalak?
- A kivitelezés során a meglévő vasúti átjárót lebontják, valamint az átjáróhoz vezető útszakasz is munkaterület lesz. Ezért az átjárás lehetősége megszűnik, várhatóan 2020. év végén, jövő év elején.
- Terveznek-e esetlegesen a Csokonai utca végén egy körülbelül 500 méteres ideiglenes mentesítő útszakaszt megépíteni a szennyvíztisztító telep útjának irányába a gépjárműforgalom számára?
- Nem része a projektnek a kérdezett útszakasz megépítése.
- Lesz-e olyan kivitelezési szakasz, hogy Martinkertvárosból Szirma felé kell kerülni gépjárművel a belváros irányába közlekedőknek? Mikor és mennyi ideig tart ez?
- Igen lesz. Várhatóan 2020. év végétől 2022. év őszéig.
- Az Y-híd tájékoztatóban az útvonalat a 3-as út "tehermentesítőjeként" mutatják be. Negyven évvel ezelőtt - az M35 és a keleti elkerülő szakasz megvalósulása előtt - az elnevezés megállta volna a helyét. A városvezetés ezzel a beruházással mégis jelentős területet ad át, és kapacitásbővítést biztosít a nyugat-keleti irányú gépjárműforgalom számára. A hírek beszámoltak arról, hogy nem terveznek kerékpársávot erre a szakaszra a fenntarthatósági célok ellenére sem. Meg tudnák mondani, hogy milyen módon tervezi versenyképessé tenni a kerékpáros közlekedést ebben az irányban Miskolc város vezetése? Mikor és hogyan tervezik a belvárosi sétáló övezet kiterjesztését a Bajcsy-Zsilinszky útra?
- Ahogy a projekt elnevezése is mutatja, az új nyomvonalú útszakasz Miskolc város tehermentesítését szolgálja, ami több ütemben valósul meg. Jelen projekt keretében az első két szakasz fog megvalósulni 2022. év végéig. A projekt keretében az épülő szakaszon kerékpárút nem épül. Az illetékes hatóságok, kezelők által jóváhagyott engedélyezési tervdokumentációban és az építési engedélyben nem szerepelt önálló kerékpárút, így a kiviteli tervek sem tartalmazhatják azt. A városvezetés összevont tájékoztatója vázolja a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos törekvéseit.

További hírek

Olvasnivaló