Ugrás a tartalomra

Leesett az első hó Miskolcon

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. december 01. kedd 13:27
A táj ugyan fehérbe öltözött, de a hó gyorsan olvad, a következő napokban pedig ködös, komor idő várható a térségünkben. 
Leesett az első hó Miskolcon. Juhász Ákos képgalériája


Ízelítőt adott magából a tél hétfő reggelre: Miskolcon és környékén több helyen is havazott az éjjel. A híradások szerint a városban 11 centis hó hullott, Kovács Attila, az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) meteorológusa szerint ez azonban csak részben igaz.


- A havazás még vasárnap éjfél előtt kezdődött, melyet egy magassági hidegörvény okozott. Valójában a megyének csak egy kisebb területén alakult ki összefüggő hóréteg, viszont az tény, hogy a havazás egyik gócpontja Miskolc volt. Ennek ellenére a városban is változó vastagságú hótakaró alakult ki: a belvárosban csak megmutatta magát a tél, Diósgyőrben 6-8 centi, míg Komlóstetőn munkatársunk mérése szerint 14 centi hó is hullott – mondta Kovács Attila, aki hozzátette, változatos képet mutat a Bükk is, de a hegyekben azért szinte mindenhol kifehéredett a táj.

Változatos lesz a folytatás

A folytatás is meglehetősen változatos lesz: a meteorológus szerint térségünkben hétfőn még felszakadozik a felhőzet és akár a nap is kisüthet, keddtől viszont borús, szürke idő várható nulla fok körüli vagy kicsivel az alatti napközbeni hőmérséklettel. Csütörtöktől aztán a magasban melegedés kezdődik, az azonban kérdéses, hogy ez Miskolcon és térségében mennyire fog érvényesülni.

-A hét végére további melegedés várható, és a hőmérséklet már akár a 10 fokot is elérheti majd. Azonban arra is jó esély van, hogy a völgyben, tehát Miskolc térségében beragad a köd és mindebből nem sokat fogunk érezni –tette hozzá Kovács Attila.

Készültek a hóra

A havazásra a miskolci önkormányzat és cégei is készültek - ez derül ki a polgármesteri hivatal sajtóosztályának közleményéből. Mint írják, már vasárnap éjjel megkezdték a főútvonalak és a legforgalmasabb tömegközlekedési útvonalak alászórását Miskolcon, hogy az előrejelzések szerint hétfő reggelre lehulló hó ne okozhasson komolyabb fennakadásokat a város közlekedésében. Ehhez összesen 85,2 tonna sót használtak fel a szakemberek.

- Vasárnap reggel 6:00 órától egy rakodó és négy szórógép állt készenlétben és az időjárásnak megfelelően ahol kellett, azonnal megkezdték a síkosságmentesítési munkák elvégzését tették hozzá. 

Lapunk megtudta, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. járatai is rendben elindultak reggel. Az MVK Zrt. diszpécserszolgálata megerősítette, hogy a megelőzés céljából elvégzett alászórás meghozta a várt eredményt, mivel a diszpécserekhez sehonnan sem érkezett jelzés csúszós útszakaszokról.

"A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai hétfő reggel 6:00 órától 261 fővel kezdték meg a busz- és villamosmegállók síkosságmentesítését és a hó eltakarítását, az útellenőri szolgálat pedig folyamatosan járja a város útjait és azonnal jelzi a diszpécserszolgálatnak, ha valahol a közlekedést akadályozó problémát tapasztal" - zárul a miskolci polgármesteri hivatal közleménye. 

További hírek

Olvasnivaló