Ugrás a tartalomra

Már Brazíliában jár az ausztrál bozóttüzek füstje

szeretlekmagyarorszag.hu
Utoljára módosítva
2020. január 11. szombat 09:00
Átrepült a csendes-óceán felett és elérte Dél-Amerika partjait az Ausztráliában pusztító bozóttűz füstje, írja a Metro. A mindent beborító szürkeség több mint 14 ezer kilométert tett meg, amíg elérte Brazíliát.

Ennek oka, hogy Ausztráliát végre elérte az eső, de ez csak egy kis levegővételre elég, az újabb várható felmelegedés előtt. Az 50 fok fölé emelkedő hőmérséklet hatására az óriási hamufelhők gyorsabban terjedtek, és elértek egészen Porto Alegréig is, soha nem látott szürke naplementét okozva a brazil városban.

De nemcsak Brazíliát érte el az ausztrál bozóttüzekből származó füst, hanem Argentínából és Chiléből is érkezett ilyen jelentés. A szakemberek azt sem tartják kizártnak, hogy a gomolygó füst akár az Antarktiszig is elérhet.

Az ausztrál bozóttüzek füstje először a szomszédos Új-Zélandot érték el. A 2000 kilométerre fekvő szigetország egét narancssárgára festette a füst:

Az Ausztráliában soha nem látott mértékben pusztító bozóttűzben eddig 27 ember vesztette életét, 2000 otthon égett le, több mint egymilliárd állat pusztult el, és egy egész Horvátországnál nagyobb terület égett porig.

További hírek

Olvasnivaló