Ugrás a tartalomra

Párkapcsolatok az online tér bűvöletében

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 05. kedd 08:47
Tari Annamária pszichoterapeuta, pszichoanalitikus a párkapcsolati változásokról és a magányról tart előadást november 7-én este héttől a Művészetek Házában.

A fogyasztói társadalom Dobd el, vegyél újat! szlogenje a párkapcsolatokat sem kíméli. A közösségi oldalakról olyan nők és férfiak mosolyognak ránk, akiket szebbnek, jobbnak, értékesebbnek hiszünk magunknál. Ahhoz azonban, hogy megtaláljuk az igazit tisztában kell lennünk önmagunkkal és az érzelmi működésünkkel – mondja Tari Annamária klinikai szakpszichológus, aki ezúttal a párkapcsolati változásokról és a magányról tart előadást a Művészetek Házában. November 7-én este a MÜHA közönsége közelebb kerülhet a megoldáshoz.

A MÜHA Akadémia a legnevesebb szakértőket hozza el a miskolci közönség számára.  Így időről-időre a lelkünk mélyére áshatunk, feltehetjük kérdéseinket a sikerlistás könyvek szerzőinek, kulcsot kaphatunk pszichénk működéséhez. Most az ismert pszichológus, Tari Annamária; a fiatal generáció és az online tér egyik legelismertebb hazai szakértője elégíti ki a nézők kíváncsiságát. Foglalkozik a felgyorsuló online tér problémájával, amelyben az érzelmek is módosulnak. Az internet előtti időben a párkapcsolatok kezdeti szakaszát mindenki szerette: volt benne kíváncsiság, érdeklődés, fantázia, vágyakozás, de emellett volt benne biztonságérzés is, hogy van a másik. Amíg a baby boomer-ek és az X generáció csak hírből hallott a számítógépekről fiatal korában, az Y generáció ugyan kapcsolatba került a billentyűzettel, de tinédzserkorában még nem szippantotta be a közösségi média, addig a Z és alfa generáció mindennapjai már az online térben zajlanak.

Összetalálkozunk valakivel, tetszik, randizunk. Elkezdjük megismerni, a vonzalmunk mélyül, az érzelmeink alakulnak, megjelenik a bizalom, lassan formálódik, majd kiforr a kapcsolat. Ez egy párkapcsolat kezdeti szakaszának tipikus forgatókönyve. Pontosabban ez volt régen. De mi van ma? Hogyan zajlik ma az ismerkedés, és milyen hatása van ennek a párkapcsolataink alakulására?

 „Volt olyan 30 éves, diplomás női páciensem, aki azzal a problémával keresett fel, hogy a párja még nem tett ki közös képet a közösségi oldalra. Ugyanilyen fura helyzetet teremt a szakítás utáni lét is az online világban, hiszen az exek további élete nyomon követhető és nyomon is követik már-már patológiás szinten.” – mondja Tari Annamária.

A szakember mindemellett bizakodó is, mert a gyors fogyasztás mellett jól körvonalazódik a lassítás és az offline világra való nyitás trendje. Bizonyos kor és érettség után az emberek lemondanak a kütyükről vagy korlátozzák annak használatát a gyerekeiknél is, és szeretnének lassabban és tartalmasabban, a természethez közelebb élni, többet szórakozni, sportolni, színházba, moziba járni. A következő generációnak a feltétlen elfogadás és az érzelemdús, meleg családi légkör mellett azzal adunk a legtöbbet, ha megtanítjuk őket arra, mit érdemes szeretni az életben – vallja a pszichológus.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!