Ugrás a tartalomra

Pénteken kezdődik a Bartók Plusz

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 08. szombat 10:04
Új és klasszikus operai élményeket egyaránt kínál idén is a Bartók Plusz. Bemutatók, operaáriák, beavató előadások várják a kortárs és a klasszikus művek szerelmeseit június 14-e és 23-a között.

Az idei fesztivál legnagyobb szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájának magyarországi bemutatója ígérkezik. A témájában napjaink Európájának problémáit boncolgató „szociooperát” Frankfurt után először Miskolcon láthatja a magyar közönség.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar – Kocsis Zoltán (1952–2016) karmester-zongoraművész munkásságának köszönhetően – a Bartók-életmű mértékadó megszólaltatója. Az együttes élén 2017 óta álló Hamar Zsolt Liszt-díjas művész a fesztivál Kékszakállú-előadásában nemcsak a karmester zenei, hanem a rendező alkotói útját is végigjárja olyan kitűnő előadóművészek támogatásával, mint Rost Andrea és Palerdi András. A „Kékszakállú plusz” est különleges, színorgonával és fényfestéssel kísért darabbal, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: A tűz költeménye művével zárul.

A klasszikus operai hagyományokat idéző mű nyerte a Bartók Plusz operaíró versenyét 2018-ban, a Nora. Albin Fries osztrák zeneszerző darabja a fesztivál színpadán mutatkozik be a nagyközönség előtt.

Az „Operát mindenkinek!” jegyében készülő Ezrek operája programban egy közkedvelt Mascagni-darab, a Parasztbecsület kerül a figyelem középpontjába. A beavató-előadás utáni premier különleges szabadtéri helyszíne a miskolci Kálvária-domb. Egy másik Mascagni-művet, az Irist a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában láthatják majd a plzeni Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátékában.

A kiemelt koncertprogramban két gálahangverseny is szerepel. A Bartók Plusz nyitónapi operagáláján Puccini, Sosztakovics, Korngold és Finzi muzsikájáé a főszerep, míg a zárógála 3 tenor koncertjén Verdi, Puccini, Gounod, Csajkovszkij és Strauss klasszikus operáinak legszebb áriáival igyekeznek a szólisták egymással versengve megnyerni a hallgatóság szívét.

A Bartók Plusz Operafesztivál művészeti elképzeléseihez híven idén is megnyitja a komolyzene és az opera műfaji határait. Bartók-művekből hoz dzsesszátiratokat Bartók X programjával a Sárik Péter Trió, Puccini Bohémélet című operája animációs filmből bontakozik ki, „… és Echo” története felnőtteknek szóló báboperaként jelenik meg. Két „őrült” zenész, Igudesman & Joo „Kis éji rémzene” című világjáró show-műsorában a klasszikus zene bájos, magával ragadó humorral bontakozik ki.

A tíznapos fesztiválon a főprogram mellett utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, népzene, dzsessz és világzene szórakoztatja a közönséget.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!