Ugrás a tartalomra

Agresszió és ordibálás az Újgyőri főtéren - Rendkívüli ellenőrzést tartottak

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. december 02. szerda 12:38
Nem csak az eldobott szemét, az indulat is felgyülemlett az Újgyőri főtéren.
Mocsári László képgalériája

A különböző tájak lakói már a középkorban is a forgalmasabb útvonalak kereszteződéseiben találkoztak leggyakrabban. Ezekre a csomópontokra volt jellemző, hogy a más-más helyekről érkezett emberek rácsodálkoztak egymásra, az eltérő viseletekre, szokásokra. Az Újgyőri főtér – bár csomópont – nem köt össze kultúrákat, eltérő nemzeteket, mégis érezni, hogy különböző sorsok frekventált találkozási pontja: más életek, más felfogásmódok találkoznak, és ez gyakran szül problémákat. Átszállásra várók, munkából hazaigyekvők, megszokásból lófrálók, bevásárolni indulók, kéregetők: számos indokkal és célból tartózkodnak emberek a buszvégállomás környékén. Emellett megjelennek a főtéren az italos vagy kábítószeres befolyás alatt álló egyének is. Az indulatok bizonyos esetekben agresszióvá sűrűsödnek, ha van valami esemény, ami katalizátorként szolgálhat. Ez történt akkor is, amikor stábunk elkísérte a Miskolci Önkormányzati Rendészet járőreit ellenőrző körútjukra.

- Az Újgyőri főtér rendkívül szennyezettnek tekinthető: az itt tartózkodók egy része nem követi a közösségi együttélésnek azon szabályait, amik szükségesek a rendezettség megtartásához – fogalmazta meg az egyik problémát Vincze Csaba, a MIÖR vezetője. – Kedd kora délután egy fokozott ellenőrzés keretében igyekeztünk megelőzni és megszakítani azokat a szabálysértéseket, amiket ezen a területen rendre elkövetnek. Első sorban a közterületen történő alkoholfogyasztásra és a köztisztasági szabálysértésekre gondolok, de figyeltünk minden jogsértő magatartást.

Büntethető magatartásformák

Vincze Csaba szerint a területen gyakori jelenség a kéregetés és a koldulás is.
- Ez joggal váltja ki az itt közlekedők felháborodását, amit felénk is gyakran jeleznek, valamint mi is érzékeljük a napi munkánk során ezt a problémát.
A rendkívüli ellenőrzés nem egyszeri alkalommal történt, a jövőben több hasonló megmozdulás követi majd. Akik megszegik a szabályokat, bírságra számíthatnak.
- A köztisztasági szabálysértés a helyszínen 50 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható. Hasonló tétel jár a köztisztasági szabályok megszegéséért, és azért is, ha valaki másokat zaklató módon koldul.
A rendészek ellenőrzését – a rendőrség járőrei mellett – három, speciálisan kiképzett járőrkutya is támogatta.
A cikk elején vázolt diverzitás, a különböző szemléletmódok megléte már érkezésünkkor is érezhetővé vált. Voltak, akiket megnyugtat a rendészet jelenléte a főtér környékén.
- Problémás hely ez, gyakran félek erre jönni, de muszáj, a gyereket viszont csak ritkán hozom, nehogy történjen a végén vele is valami – mondja egy nő, aki kislányával kézen fogva állt a pályaudvar büféje előtt. – Jó, hogy erre járnak a rendészek, tehetnék még többször is.

Sokan azonban nem osztoztak ebben a szemléletben. Az egyik, helyszínen tartózkodó férfi először Miskolc Tv stábját kérte számon, akik a járőrözésről forgattak, majd a rendészekkel kezdett üvöltözni. A férfi, amikor a járőrök igazoltatni szerették volna, a kezében lévő papír kávéspoharat a tartalmával együtt feléjük hajította. A rendészek mellett álló kutya erre a kiképzése szerint reagált: védte gazdáját, ugatta a támadót, aki erre még hevesebben kezdett viselkedni, támadó jellegű mozdulatokat tett az állat felé. Az eset vége az lett, hogy a járőrök a falhoz szorítva fogták le a férfit.
A történéseket végigkövették a buszmegállókban várakozó kisebb-nagyobb csoportok. A vélemények megoszlottak: egyesek túlzónak találták az intézkedést, mások a kutyától ijedtek meg (amit egyébként szájkosárban, rövid pórázon vezettek), megint mások szerint ki kell szedni az ilyen egyéneket a tömegből, mielőtt komolyabb bajt okoznának.

A kutya, mint eszköz

- Abban az esetben, ha a támadó tettlegességhez folyamodik, esetleg meg is üti a rendészt, akkor a vezetőjének lehetősége van védelemre utasítani a kiképzett állatot – írta körül a járőrkutya használatának lehetőségeit Vincze Csaba. – Ennek több fajtája van: szájkosárral, anélkül, pórázzal vagy póráz nélkül. Ezeknek az intézkedési nemeknek bármelyikét az adott szituációtól függően lehet alkalmazni. Ilyesmire szerencsére most nem került sor.

Fokozódó indulatok

Egy másik férfit a villamosmegállóban igazoltattak, ő nem volt hajlandó többszöri figyelmeztetésre sem felhúzni a maszkját. A járőrök hosszú ideig próbálták győzködni. Végül a rendőröknek kellett intézkedni az ügyben.
A két, intézkedést igénylő esetet a következőképp írta le Vincze Csaba:
- Az egyik egy kiabáló, agresszív magatartást tanúsító személy volt. Vele szemben szabálysértési feljelentést tettünk. A másik eset is hasonló: egy maszk használatát elmulasztó személyt figyelmeztettek a kollégák, aki ezt zokon vette. Végül a jelen lévő rendőri erők intézkedtek: helyszíni bírságot szabtak ki, az említett személy azonban továbbra is agresszív magatartást tanúsított, belerúgott az egyik oszlopba. Ez a garázdaság vélhetően előállítást von majd maga után.

Az intézkedések felkorbácsolták a kedélyeket: amikor a járőrök továbbálltak többen is agresszív viselkedést mutattak. Egy fiatal fiú szintén a földhöz vágta a kávéját, míg néhány, kisebb csoportba verődő férfi a fotós kollégánkat szidta. Egy szatyrait cipelő nő arra panaszkodott, hogy az este életbe lépő kijárási tilalom és a kötelező maszkhordás miatt pattanásig feszültek az idegek: ezzel magyarázható a heves indulat. Mások a buszok előtt álló tömegre mutogattak. Bár napközben 15-20 percenként közlekedik, a 16-os járat többször is teljes kapacitással indult a végállomása felé, amíg ott tartózkodtunk. Egy férfi több ízben felénk intett: ezt fényképezzétek.

További hírek

Olvasnivaló