Ugrás a tartalomra

Sarkvidéki eredetű hideg levegő érkezik a hétvégén

idokep.hu
Utoljára módosítva
2020. november 20. péntek 09:25
Már a szomszédban van a hidegfront, ami szárazabb, hidegebb sarkvidéki eredetű levegővel árasztja el a Kárpát-medencét a hétvégén. - írja az időkép.
fotó: Borsod Meteo

A front az este folyamán fut be és északnyugat felől egyre több helyen elered az eső. Holnap reggelig sokfelé számíthatunk csapadékra, ami folyékony formában fog lehullani. A magasban érkező fagyos levegő, ugyanis a péntek délutáni órákban áramlik fölénk, és várhatóan nem kerül átfedésbe a csapadékkal, mivel ekkora már nyugat felől többfelé felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap.

Havas esőre, hózáporra azonban így is lesz egy kevés esély, de csak az északi hegycsúcsok közelében. Az elvonuló front mögött ugyanis egy konvergens (összeáramlási) zóna alakulhat ki nagyjából az Edelény-Mohács vonal mentén, ami kedvezni fog a záporoknak.

Az északi szél napközben többfelé megerősödhet, a hegyekben viharossá fokozódhat. Szombat hajnalban azonban legyengül szél és nyugalomba kerül a hideg levegő, ezért országos fagy várható. Az északi tájakon -5, -6, a fagyzugokban -7, -8 fok is lehet, így az idei szezon eddigi legalacsonyabb hőmérsékleteit mérhetjük majd.

További hírek

Olvasnivaló