Ugrás a tartalomra

Séfeket a sörtechnológusok mellé! A Séf Sör sorozat újabb alkotása debütált

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. április 28. vasárnap 12:50
Mint ismert, a miskolci zip’s brewhouse újra nagyot alkotott: sokat látott és bizonyított séfek ízlésvilágát és ötleteit üvegbe töltötte, ezzel új szintre emelve a sör és a gasztronómia rügyező kapcsolatát. Februárban elindította Séf Sör sorozatát, mely során 7 – már a gasztronómiából oly’ jól ismert – séfet küldtek be sörtechnológusaik mellé, hogy együtt főzzék le a konyhaművész ízlésének megfelelő nedűt.
Fotók: Juhász Ákos

A márciusban hetedik szülinapját ünneplő brewhouse megmaradt a hetes szám mellett, és 7 sokat bizonyított séf ízlésére bízta sörtechnológusaik szaktudását. Februárban már debütált Pataky Péternek, a zip’s brewhouse kreatív séfjének Tiszalöki Telepi Nevelés-re keresztelt 70 százalék árpa-, 30 százalék búzamalátából főzött söre, ami egy APA és egy búzasör keveréke, búzamalátás, búzaélesztős, ausztrál komlóval komlózott nedű.

Ezt tudva, és kóstolva (!) rendkívüli kíváncsisággal vártuk, mit főz(et) ki az ország hat másik neves séfje a miskolci sörtechnológusokkal. Szerdán debütált a Pauli Zoltán által megálmodott sör, és már oda is rakták „rotyogni” a Séfek Séfe győztese, Tatai Róbert ízvilágát tükröző sört.

Bárhol, bármikor, bárkivel, bármihez

– Egy kicsit klasszikusabb sörivó vagyok, így szerettem volna a klasszikus vonalnál maradni – mondta Pauli Zoltán, hozzátéve: a villányi borvidékről érkezett, így a szín kiválasztásánál a vörösbor által inspirált piros színt követték. Mint mondta, az volt a terv, hogy egy kicsit jobban pirított malátákkal dolgoznak, hogy elérjék ezt a hatást. – Amikor kiválogattuk a hidegkomlóhoz az összetevőket, akkor jött az ötlet, hogy legyen egy kellemes, fűszeres, egzotikus gyümölcsös illatvilága, de nem szerettem volna, ha túltoljuk, hiszen a cél egy pils típusú jó ivású sör volt – részletezte. „Bárhol, bármikor, bárkivel, bármihez – a borokkal is így vagyok, és ezt szeretném elérni a sörrel is.”

– Alapvetően egy pilsnerből indultunk ki, amit próbáltunk elvörösíteni és kapott egy amarillos hidegkomlózást – mondta a sörről Szekrényes Márton, a zip’s brewhouse sörtechnológus.

„Az én kis szerelem vállalkozásom Palkonyában van, a Palkonyha, így a sör Palkonyha Pils, tehát PP nevet viseli.” A címkéről túl sok részletet nem árult el nekünk Pauli Zoli, hiszen szombaton lesz a sör hivatalos bemutatója, így érthető, hogy a Palkonyha Pils designját arra tartogatja. Annyit azért elárult, hogy Palkonyából és az élete fontos szereplőiből merítettek ihletet.

Mint mondta, amikor a fiúk megkeresték a Séf Sör sorozat ötletével, kíváncsian várta, milyen lesz a Pataky Peti söre. „Elég menőre sikerült, úgyhogy gondoltam, hogy jó kezekben van ez a történet” – mondta. Kifejtette továbbá azt is, hogy a Tiszalöki Telepi Nevelést, már a villányi borbárjában csapra is tették, és ez a terve minden további, séfek által megalkotott sörrel is. Pauli Zoltán söre a hétvégén, a palkonyai HÚ!SVÉT rendezvényen debütál.

Tatai, a bősi pepe

Tatai Róbert neve sokaknak ismerősen csenghet a Séfek Séfe verseny kapcsán: ő lett ugyanis a verseny győztese. „Nagyon megörültem a felkérésnek, aztán mondom, főzzünk egy jó sört” – mondta nevetve, visszaemlékezve a Séf Sör sorozat felkérésére emlékezve.

Mindenképpen valami gyümölcsös ízvilág felé szerettem volna elmenni – fogalmazott. Mivel személyes nagy kedvence a csipke, így egy csipkés, félig barna sört alkottak. – A csipkének van egy kis citrusossága, ami így tavasszal, nyáron nagyon frissítő tud lenni – magyarázta. Mint mondta, most fog nyitni egy kis bisztrót Dunaszerdahelyen, ahová ez a sör rendkívül illeni fog, hiszen ez egy street foodos hely lesz, könnyed tésztákkal, pizzákkal, salátákkal, szendvicsekkel.

Tatai Robi söre stílusosan a Tatai, a bősi pepe nevet fogja viselni. – Bősről származom így ez adta magát, illetve nálunk, mindenre, amit megeszünk, vagy megiszunk azt szoktuk mondani, hogy pepe – fogalmazott.

Szekrényes Márton a zip’s brewhouse sörtechnológusától megtudtuk, Robi söre egy amerikai PALE ALE alapú sör lesz, amit csipkebogyóval és citrusos hidegkomlózással fognak megbolondítani.

Hamarosan még 4 országos séf ízlésvilága és ötletei is megvalósulnak majd, a Séf Sör sorozat soron következő állomásain. Egerből Macsinka János, Budapestről Krausz Gábor, a Michelin-csillagos séf, Pesti István és az életműdíjas Bíró Lajos lesznek a Séf Sör Sorozat következő sörálmodói.

További hírek

Olvasnivaló