Ugrás a tartalomra

Több embert megkéselt egy „Allah akbar”-t kiáltó férfi Sydney-ben

hirado.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 14. szerda 09:05
Késsel járókelőkre támadt egy ismeretlen férfi Sydney üzleti negyedében kedden, a támadót a járókelők ártalmatlanítottak, és a kiérkező rendőrök őrizetbe vették. Egy sérültet kórházba szállítottak. Később egy női holttestet is találtak a támadás helyszínéhez közel, és vizsgálják, hogy a két bűncselekmény között van-e összefüggés – jelentették ausztrál médiaforrások.
Rendőrök Sydney belvárosában (Fotó: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins)

Gavin Wood felügyelő a The Sydney Morning Herald című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy egy nőt szállítottak kórházba, az állapota stabil.

A támadás után hírügynökségek eltérő értesüléseket közöltek az áldozatok számáról: az AFP francia hírügynökség szerint a támadó – akinél konyhakés volt – a nőn kívül mást nem szúrt meg, a Hszinhua kínai és az EFE spanyol hírügynökség több sérültről adott hírt. A Sky News nevű hírportál helyszíni tudósítója szerint egyelőre nem tudni az áldozatok számát.

Az EFE hatósági forrásokra hivatkozva hozzátette, hogy a támadót a rendőrök kiérkezése előtt a járókelők székek, ládák és fémrudak segítségével ártalmatlanították. Ugyancsak a Sky News szerint a férfi azt kiabálta a rendőrök felé, hogy „Lőjetek le! Meg akarok halni!”.

A riporter hozzáfűzte, hogy több szemtanú szerint a fehér férfi elfogásakor azt kiabálta, hogy „Allah akbar!” (Allah hatalmas), ám ezt hatósági források nem erősítették meg. A hírportál sydney-i hatósági forrásokra hivatkozva hozzátette, hogy a rendőrség szerint elszigetelt esetről volt szó, és nem kell további támadásoktól tartani.

A rendőrség azt közölte, hogy jelenlegi tudomásuk szerint a támadásnak nem volt előzménye. A támadásról több videót az internetre is feltettek.

A rendőrség Twitteren szólította fel a lakosságot, hogy egyelőre kerüljék el a támadás helyszínét, a környéket lezárták.

A támadás után egy órával a rendőrség egy női holttestet talált egy épületben, abban az utcában, ahol a késelés történt. „Az összes jelenlegi információnk arra utal, hogy a két bűncselekménynek köze van egymáshoz” – mondta az SBS ausztrál műsorszóró társaságnak adott nyilatkozatában Mick Fuller, Új-Dél-Wales állam rendőrfőnöke, de a halott nőről több információt nem közölt.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök mikroblogján súlyos aggodalmát fejezte ki a támadás miatt, és együttérzését fejezte ki azokkal, akik érintettek voltak a támadásban. A rendőrség Twitteren szólította fel a lakosságot, hogy egyelőre kerüljék el a támadás helyszínét, a környéket lezárták.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!