Ugrás a tartalomra

Végső búcsút vettek Kopátsy Sándortól

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. november 20. péntek 10:11
Kopátsy Sándor 98 évet élt. „Nem a szent meggyőződés, hanem a kétkedés vezet az igazsághoz.” – idézte Veres Pál polgármester megemlékező beszédében az elhunytat, aki a közgazdaság-tudomány akadémiai doktora, a BOKIK tiszteletbeli tagja és Szentpáli István emlékének és hagyatékának ápolója volt.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

A temetésen Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke emlékezett meg először Kopátsy Sándorról. – Fájó szívvel állok itt, nehezen jönnek a múlt időbe tett mondatok, hiszen nemrég még tervekről beszélgettem vele. Sorsa egy izgalmas évszázad tanújává tette. Cikkein, könyvein szakemberek több generációja nőtt fel. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara saját halottjának tekinti – mondta az elnök.

Kopátsy Sándor második feleségével, Szentpáli Ágnessel – aki Szentpáli István unokája volt – nagyvonalú anyagi támogatást nyújtottak a kamara által kezelt „Dr. Szentpáli István Emlékére Alapítványnak”. Ennek köszönhetően a miskolci Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnázium és Szakközépiskola két diákja kap ösztöndíjat minden évben, továbbá a Miskolci Egyetem fiatal közgazdász és mérnök doktoranduszai is évente részesülnek ösztöndíjban. Az ő támogatásával, anyagi segítségével alakította ki a BOKIK a kamara székházában a dr. Szentpáli István emlékszobát, amelyet a család hagyatékát képező bútorokkal, emléktárgyakkal rendeztek be. A neves közgazdász tevékenységét a BOKIK 2017-ben „Támogatói díjjal” ismerte el.

Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság örökös tiszteletbeli elnöke elmondta: Kopátsy Sándor kiemelkedően művelt tudós volt. – Kortársai közül az egyik legkiválóbb szakember. Életműve gazdag, meghökkentő felismeréseit a gazdaságpolitika remekül tudta hasznosítani. Szerinte nem a befektetett tőke, hanem a képzett, tehetséges munkaerő visz sikerre egy vállalkozást. Alkotókedve fékezhetetlen volt – mondta az elnök, aki hozzátette, a Magyar Közgazdasági Társaság legmagasabb kitüntetését, a Közgazdász Életműdíjat a 2015-ös miskolci Közgazdász Vándorgyűlésen vehette át.

Lengyel László, a Pénzügykutató Zrt. vezérigazgatója negyvenöt éven át ismerte Kopátsy Sándort. – 1968-ban alapította meg a Pénzügykutatót, a legradikálisabb reformerek közé tartozott. Bátor és tisztességes ember volt, aki olyan időkben is felvállalta gondolatait, amikor azokért börtön járt volna. Nekrológját Magyar Géniusz címmel írtam. Igazi polihisztor volt. Tőle hallottam először a felmelegedésről, a savas esők hatásáról, foglalkoztatták a túlnépesedés következményei, már a hatvanas-hetvenes években – mondta a vezérigazgató.

Végül Veres Pál, Miskolc város polgármestere mondott beszédet. – Kivételes embertől búcsúzik az ország. Egy olyan modern gondolkodó ravatala mellett emlékezünk, aki mondataival, vallott értékeivel, szakmai tudásával és emberségével sokak számára jelentette az esélyt és a lehetőséget egy élhetőbb és jobb világ megteremtésére. Egész életét a közgazdaságtannak szentelte. Sikerének titka a következetes szakmaiság és a tiszta gondolkodás volt. Kivételes képességű tudós, elkötelezett humanista volt, aki otthonra talált városunkban. Hagyatékát és emlékét kötelességünk megőrizni – zárta megemlékezését a polgármester.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!