Ugrás a tartalomra

Kis karácsony, nagy kajálás

Létrehozva
Mi végigkóstoltuk: fedezze fel velünk a város felsőpolcos ünnepi ételeit!

Miskolc számos dologról híres, például a kocsonyájáról vagy a pálos és bencés rendi szerzetesektől származó Diósgyőri Vitéz Kolbászról. Ismert a szép lányokról és a minket körülölelő, gyönyörű tájról. Vagy a szép tájról és a minket körülölelő, gyönyörű lányokról – ki hogyan súlyoz. Emellett azonban számos olyan értéke is van a városnak, amelyek csak az utóbbi bő 10 évben születtek. Ide tartozik a gasztronómiai vonal, ami rendre a vidéki kulináris toplisták élére emeli Miskolcot. Az Acéllábos különkiadásában arra tettünk kísérletet, hogy belekóstoljunk az Acélváros tophelyeinek kínálatába.

Preview Image
Képgaléria: Mocsári László

Dűlőbe jutottunk

A kóstolólistánkra három név került. Először a Dűlő étterembe látogattunk – ismét –, ahol Keresztes Tímea készített nekünk mutatós és finom ételeket – ismét. Hiába nemrég járt itt a stáb, a Dűlőt két alkalom után lehetetlen megunni. A séf előétellel és „C” fogással is készült: először kacsamáj terrine-t tálalt érlelt házi kacsamellsonkával és saját készítésű, levendulateával ízesített brióssal, aztán kacsamellet készített zellerpürével, fondant burgonyával, birsalmasajttal.
A terrine, amennyire kevéssé ismert, annyira finom előétel – mit előétel, a Dűlőben gyakorlatilag egy gourmet hamburgert kapunk szétszedve, ízlésesen tányérra pakolva. A kifejezés tulajdonképpen egy edényfajtát takar, a név pedig az ebben elkészített ételre is ráragadt. A terrine voltaképp egyféle pástétom, aminek több fajtája létezik, a közös mindig az, hogy vízfürdőben áznak, majd préselik őket.
A kacsamellről csak annyit, hogy az egyik legszebb étel lett, amivel az eddigi forgatások során találkoztunk.
Az étteremrész már karácsonyba öltöztetve várja a vendégeket, számos hangulatteremtő elemmel érik el, hogy a látogatás ne csak az ízreceptoroknak legyen ünnepi.
- A missziónk az, hogy családias légkört teremtsünk – mondta Vécsei Renáta étteremvezető. – Igyekeztünk behozni az advent fényeit, dekorációit. Az ünnepi ételek tekintetében arra törekedtünk, hogy a karácsony ízei megjelenjenek: sok fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, naranccsal, mákkal dolgozunk. Törekszünk a hagyományos ízekre, persze minőségi alapanyagok felhasználásával.

Preview Image
Képgaléria: Juhász Ákos

Bevállalós, mégis ünnepi

Sokak számára lehet igazi végcél a Végállomás Bistro & Wine: a kiemelkedően hangulatos enteriőr az év más szakában is maradásra csábítja a betérőt, karácsony közeledtével azonban még meghittebb a lobogó kandalló melegítette belső tér. Darab Ádám séf a konyhában várt minket. Az étterem egy teljes menüsort mutatott be. Gesztenyés paszternáklevest tálalt marinált gesztenyével, sült dióval és rózsaborssal hintve. Ezt követte egy kevésbé hagyományos, ám annál ünnepibb fogás: garnélával töltött lazacderék sercegett a serpenyőben, amit később a sárga megannyi árnyalata körített, ugyanis redukált narancslébe és répakrémbe forgatott sült répafélék kerültek a hal alá. Mindezt miso mártással bolondította Darab Ádám. A színharmónia kedvéért néhány brokkolirózsa és gránátalmamagok is kerültek a tányérra. Desszertként séfünk aszalt sárgabarackos bejglit szelt, ami dagadt a diós tölteléktől.
- A hagyományos ízek mellett szerettünk volna kicsit extrább dolgokat is kínálni a vendégeknek, ezeket mutattuk most be – mesélt az ünnepi ajánlatról a konyhafőnök. – A most kitálalt ételek is tökéletesen illenek az ünnephez.
Darab Ádám kiemelte, hagyományosabb, de szintén prémiumkategóriás menüvel is készültek azoknak, akik idegenkednek a merészebb gasztronómiai vonaltól.

Preview Image
Képgaléria: Mocsári László

Kikötő a fények tengerén

Ezután Tapolca felé vettük az irányt. Az Avalon Parkban már sétálni is élmény: olyan látványvilágot teremt az ünnepi világítás, ami 10 ezer watton sugározza a karácsonyt.
Az Avalon Sörkert – a Ristorante exkluzív világával szemben – a lazább, de így is a prémiumgasztro-világot erősíti Miskolcon. Két hatalmas Kamado Grill Egg okádja sárkányként a füstöt a kézműves sörfőzdék hangulatát streampunk feelingbe hajlító látványkonyhában. Bajusz Gergely gasztronómiai igazgató és Albók Gyula Executive séf bemutatta, mire számíthatnak azok, akik úgy döntenek, velük töltik az év utolsó óráit a Sörkertben. Az asztalra a tervezett menü tizede fért fel, mégsem éreztük, hogy valami hiányzik: került elénk tanyasi csirkemell nyúlós cheddaröntettel és hagymás burgonyával, bélszínnyárs olyan roppanós idényzöldségekkel, mint a retek, a cékla vagy a kelbimbó, de érkezett a rácsról fűszeres csirkeszárny édesburgonya-hasábbal és – kihagyhatatlan - házi BBQ szósszal.
- A szilveszter napja nálunk jól bejáratott bulit hoz mindig, a Sörkertben hajnal ötig is eltart a mulatozás – avatott be a részletekbe Bajusz Gergely, aki hozzátette, rengeteg fogással készülnek idén is. – A narancsos édeskömény-salátától kezdve a korhely káposztalevesen át a kemencében sült húsokig tart a felhozatal: több mint 20 féle étel kerül terítékre.
Azoknak, akik a hegyek közé látogatnak, az Avalon krémesét sem szabad kihagyniuk. Megéri.
Miután végigkóstoltuk a három étterem ünnepi kínálatát, nyugodt szívvel mondhatjuk: a felső polcon sincs hiány az ételek terén Miskolcon.

Ez is érdekelhet

Miskolcra érkezik a Kincsem musical
Kultúra
Augusztusban válogatott szereplőgárdával a Lovagi Tornák Terére jön a Kincsem musical, a Nemzeti Lovas Színház előadásában.
Kaláka
Június végén lesz a 45. Kaláka Fesztivál
KultúraBelföldKultúra
Gryllus Dániel, a Kaláka együttes alapító tagja elmondta: ezúttal is az Érsekkert lesz a hagyományosan a folk műfaj színes palettáját felvonultató seregszemle fő helyszíne június 26-29. között.
Filmvetítés a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából
KultúraMiskolc
Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékeznek Miskolcon is.
A vakációra hangolnak a könyvtár június eleji programjai
KultúraMiskolc
A II. Rákóczi Ferenc Könyvtár még a nyár beköszönte előtt kitesz magáért.