Az esemény célja - ahogy ezt 2022-ben megfogalmazták a szervezők - a Bükki borvidék borainak népszerűsítése. Az itt termő fajták elsősorban chardonnay, cserszegi fűszeres, olaszrizling, zenit és zengő. A kékszőlők közül a népszerű világfajták mellett a kékfrankos és a zweigelt a legelterjedtebb. A borvidék borait könnyedség, üdeség, gyümölcsösség jellemzi, elegáns savakkal kísérve.
A borok nagy része riolittufába vájt pincékben erjed nemes itallá, és egyre népszerűbb a miskolciak körében, köszönhető ez a számtalan boros rendezvénynek. A nedű fogyasztásához rendre az Európában is unikumnak számító, a megyeszékhely szívében található kisavasi pincesor kínál alkalmi helyszínt.
A július 25-én, kedden délelőtt 10 órától a Bortanyán megrendezendő borbírálatra (borversenyre) még három napig lehet nevezni. Meghívást kaptak a megméretésre a Bükki borvidék hegyközségeinek tagjai, mindazok, akik a tavalyi versenyt is figyelemmel kísérték. Ugyanakkor a verseny minden borosgazda számára nyitott, akik megfelelnek a versenykiírásnak, illetve a nevezési lapon szereplő feltételeknek.
- Miskolc város vezetése mindent megtesz azért, hogy a szövetség és a Bükki Borvidékért Egyesület munkáját támogassa, és a lehetőségeihez képest megadja azt a kommunikációs segítséget, ami ahhoz kell, hogy a helyi borok a borvidéki fogyasztókhoz minél jobban el tudjanak jutni. A Bükki borvidéken komolyan elindultak egy minőségi irányba, példaértékű munkát végző pincészetek jelentek meg, amik ki akarják használni a termőhelyük egyediségét. A borminősítő verseny fontos esemény e tekintetben. Megtapasztalható, hogy a Miskolc Polgármesterének Bora címmel márkázott palackok iránt megnőtt a kereslet, és ez mindenki számára megnyugtató eredmény - olvasható a közleményben.
Az utóbbi években a szakmai szervezetek együttes munkájának köszönhetően Miskolcon érezhetők a pozitív változások, összességében javuló a tendencia a bükki borok fogyasztása kapcsán. A pozitív tendencia fontos a miskolci turisztikai vendégek kiszolgálását illetően is, mert a városba ellátogatók részéről egyre inkább elvárás, hogy szeretnék a helyi hagyományokat megismerni, a helyi borokat megkóstolni.