Ugrás a tartalomra

„Olyan ez, mint egy hosszúra nyúlt nyaralás”

Létrehozva
Erdei halsütöde, Vendéglő a Pisztrángoshoz, Pisztráng Ötös Napok, sebes pisztráng génbank, aranypisztráng törzsállomány – csak néhány dolog, ami Hoitsy György szakmai elhivatottságát és a turizmusban eltöltött 37 évét bizonyítja. Munkáját idén „Miskolc Város Turizmusáért” díjjal jutalmazták.
Kép
Fotó: Mocsári László

A Lillafüredi Pisztrángtelep Vásárhelyi István, a pisztrángtelep egykori tudós vezetőjének halála után rohamosan leromlott. A ’80-as évek elejére a tavak nagy része beomlott, eliszaposodott, a halállomány alig érte el a 1,5 tonnát. 1982. július 15-én Hoitsy György személyében ismét olyan vezetőt kapott a gazdaság, akinek szakmája és hivatása a haltenyésztés. Feleségével, Hoitsyné Rieger Ágnessel családi vállalkozásként működtetik a telepet. – Olyan ez a munka, mint egy hosszúra nyúlt nyaralás, itt a Bükk szívében, csak közben napi 14-16 órát dolgozik az ember – mondja nevetve és a természet iránti csodálattal Hoitsy György.

A telep termelése mára csaknem negyvenszeresére növekedett, ami mögött rengeteg munka van. A vállalkozás mellett a tudomány és az ökológia felé is nyitott. Hoitsy György létrehozott és fenntart egy sebes pisztráng génbankot, amelynek keretében komoly kutatást, keresztezést végez. „Minden anyahal microchippel ellátott és DNS-re bevizsgált. Néhány éven belül pedig – Európában egyedülálló módon – egy tiszta dunai vérvonalú sebes pisztráng törzsállomány lesz fellelhető” – sorolja. 2014-ben létrehozta a Lillafüredi Pisztrángtelepen a Nemzeti Halász Panteont, ahol az itt megforduló halászati szakembereknek, kutatóknak, nagy halász elődöknek egy-egy kopjafával állított emléket. Hoitsy György 12 könyv és csaknem 100 ismeretterjesztő és tudományos publikáció szerzője, társszerzője. 

Kép

Magyarországon először, illetve Közép-Európában egyedülálló módon, víztakarékos, környezetkímélő, hidegvizes recirkulációs rendszert alakítottak ki. Továbbá itt található Magyarországon egyedül aranypisztráng-törzsállomány – jelenleg 3 pisztrángfajt tenyésztünk: sebest, szivárványost és pataki szajblingot – részletezi. 

2018-ban nyílt meg a „Vendéglő a Pisztrángoshoz” étterem, ahol csak szálkátlanított friss halakat, biozöldségeket, saját termesztésű fűszernövényeket használnak. 

Hoitsy György az elmúlt évtizedekben végzett munkájával jelentősen hozzájárult Lillafüred és Miskolc népszerűsítéséhez. A Pisztrángtelep és a nemrég megnyílt étterem vonzó turisztikai célpont is egyben, amely egy különleges színfolt Miskolc turisztikai palettáján.

Ez is érdekelhet

Képgaléria
A székely autonómiáért lobogott az őrtűz Miskolcon
Fellobbantak az autonómia lángjai a Kálvária-dombon
MiskolcBorsod-Abaúj-Zemplén
A Székely Autonómia Napja alkalmából vasárnap este ismét fellobbantak az őrtüzek Miskolcon, a Kálvária-dombon. A rendezvény a határokon átívelő összetartozás szimbóluma, amelyhez a város idén is csatlakozott.
Ehet erdő Szeleta szerelvény gasztroexpressz
Asztalra került a természet a Bükkben
MiskolcBorsod-Abaúj-ZemplénÉletmódGasztroEgészségSzabadidőKörnyezet
A természet ezúttal nemcsak díszlet volt, hanem maga a menü is. Október 26-án különleges gasztroexpressz indult a miskolci Szeleta Park Látogatóközpont elől. A résztvevők a Bükk ehető kincseit fedezhették fel vasárnap egy vadnövénykutató és kóstoló túra során.
szezonzáró őszi séta Avasi Arborétum Miskolc/Dr. Adorján Imre Fenyőkert
Miskolc rejtett csodája: ezért özönlöttek vasárnap a miskolciak az Avasi Arborétumba
MiskolcOktatásBorsod-Abaúj-ZemplénKultúraÉletmódEgészségSzabadidőKörnyezet
Az Avasi Arborétum Fenyőkertjében egy utolsó sétával búcsúztatták a színek évszakát a fenyők árnyékában.
Kozmix
Retro láz Miskolcon: Kozmix-os buli a Rockwell Klubban
MiskolcKultúraÉletmódSzabadidőBulvárCelebhírek
Kozmix Miskolcon, döngött a ház. A Rockyban mindenki őrült ritmust rázott.