Ugrás a tartalomra

Több mint harmincöt százalékkal drágult a kenyér hazánkban 2022-höz képest

Létrehozva
Az édesipari lisztesáruk, vagyis a kekszek, péksütemények drágultak leginkább tavaly, de más termékek ára is sokat emelkedett.
Kép
Fotó: Getty Images

A vendéglátóhelyek és szálláshelyek árai átlagosan 23,8 százalékkal nőttek 2023-ban a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, ez majdnem háromszorosa az uniós átlagnak. A KSH friss adataira hivatkozva számolt be az RTL arról, hogy a bútorüzletek a tagállamok átlagának több mint kétszeresével, a ruhaboltok majdnem kétszeresével emelték áraikat.

Az édesipari lisztesáruk, vagyis a kekszek, péksütemények drágultak leginkább tavaly, itt 37,8 százalékos az emelkedés. A kenyér ára is tovább nőtt, 35,6 százalékkal 2022-höz képest.

Nagy István agrárminiszter a közelmúltban a háborúval, illetve az unió Oroszország elleni szankcióival magyarázta a pékáruk drágulását. A Magyar Nemzeti Bank korábbi elemzése szerint az alacsony termelékenység és a magas energiaintenzitás miatt emelkedtek kiugróan a hazai élelmiszerárak, de közrejátszott az élelmiszerinfláció alakulásában az árstopok rendszere is – hangzott el a riportban.

A jegybank szerint a magyarországi élelmiszerárak lényegében utolérték az uniós átlagot, miközben az Eurostat adatai alapján a fizetések vásárlóértéke a tagállamok átlagának mindössze 67 százaléka.

Magasabb árszínvonallal kell együtt élniük a magyaroknak, legfeljebb visszafogottabb a további drágulás - mondta a riportban Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. "Noha a magyar fizetések inkább nőttek az elmúlt években, összességében mégis az unió leszakadó táborába tartozunk" - fogalmazott.

A riport szerint a magyarok kétharmadának kevesebbet ért a fizetése 2023-ban, mint ért 2022-ben az unió legmagasabb inflációja miatt. 

Ez is érdekelhet

A homlokzat mesél Miskolc elfeledett szállodájáról
Miskolc
Három Rózsa Szálló, Grand Hotel – mindkét néven ismert a ma bérházként működő Miskolc, Széchenyi utca 33. szám alatti épület. Ennek történetét járja körbe ezen a héten Nagy Attila helytörténész, a Mit Miskolc Adhatott Blog szerkesztője.
Nem véletlen, hogy Miskolcot választották
Miskolc
A Miskolci Egyetem hét és fél évtizedes nehézipari múltja nagyban közrejátszott abban, hogy mellettünk döntött a Halms.
Újabb fogadóórát tart Tóth-Szántai József
Miskolc
A június 24-i fogadóórára tíz sorszámot osztanak ki június 16-án.
Gasztroplacc, Csengey Kert
Visszatért a GasztroPlacc, és nem is akárhogy
MiskolcSzabadidő
Pénteken újra GasztroPlaccot tartottak a Csengey-kertben, ahol az ételek mellett a zenéé volt a főszerep.