Már korábban felröppentek hírek arról, hogy a mályinkai Iszkor miskolci projektbe kezd – valami egészen újba, ahogy az augusztus eleji posztjukból is kiderült:
Fontos: nem az Iszkor nyit második helyet, és nem is a klónja készül, ugyanis egy teljesen más, urbánusabb koncepcióról van szó. A mályinkai főhadiszállás szigorúan marad, ahol van – és úgy, ahogy azt már megszokhattátok
– hangsúlyozták.
Az Iszkor éttermet Mályinkán Pohner Ádám és Kun A. Luca indította útjára, és nagyon gyorsan kivívták nemcsak a vendégek, hanem a szakma elismerését is: alig egy évvel a megnyitása után elnyerték a Michelin Bib Gourmand minősítést, ami a kiváló ár-érték arányú helyezeket díjazza. Az elismerésnél kiemelték az étterem bükki termelői alapanyagokra épülő, fenntartható gasztronómiáját.
Most jön az újabb produkció Miskolcon: pénteken a város polgármestere, Tóth-Szántai József is megerősítette, hogy az Iszkor Miskolcra érkezik.
Lapunk azt is megtudta, hogy pontosan hol nyit meg az Iszkor csapatának új, miskolci étterme:
ez az Avasi Bortanya lesz.
A Bortanya Miskolc belvárosához közel található borház-komplexum, ami a helyi bor-, kulturális és rendezvényszervezési élet egyik központja a történelmi Avason. Magát az épületet 2019-ben újították fel. Az önkormányzat megvásárolta az épületet, célként kitűzve, hogy turisztikai, borbemutató és rendezvényközpontként működjön tovább. Azóta is egyik központi helye az olyan gasztronómiai, kulturális eseményeknek, mint amilyen az Avasi Borangolás vagy éppen az Avasi Kvaterka.
Pénteken kora délután Miskolc polgármestere, Tóth-Szántai József azt is közzé tette, hogy mi lesz a neve az új helynek:
,Gajdó néven a Kisavason nyit éttermet a Michelin Bib Gourmand minősítésű Iszkor!
Ádám és Luca azt is megosztotta követőivel pénteken, hogy aláírták a bérleti szerződést. Közölték, hogy néhány hónap felkészülés után, várhatóan februártól várják majd a vendégeket, „hatalmas terasszal, bent kandallóban ropogó tűzzel, külön rendezvénytérrel”.
Hozzátették újra: a Gajdó továbbra sem Iszkor 2.0 lesz, más koncepcióval készülnek, aminek egyaránt része lesz, hogy bármikor be lehet ülni akár csak egy kávéra vagy egy pohár borra, de lesz ebédmenü, egy szűkebb á la carte kínálat, és készülnek mellé egy izgalmas barfood válogatással is.
Egyszóval kevésbé lesz étterem, mint az Iszkor, legalábbis ez lenne a célunk, de hát anno az Iszkor is így indult, csak két hét után rájöttünk, hogy ez nem lesz jó egy 400 lelkes faluba. Úgyhogy ki tudja, hova fut ki majd a dolog
– tették hozzá.
Közölték azt is, hogy sok-sok programot terveznek, koncertet, workshop-ot és vásárt.
A melegszívű fogadtatást pedig nagyon köszönjük a miskolci önkormányzatnak, akik megkerestek a lehetőséggel, és a miskolci vendéglátós kollégáknak, akik egytől egyig tárt karokkal vártak a szomszédba, hiszen nem egymás konkurenciái vagyunk, hanem épp ellenkezőleg: egymást erősítjük
– zárták.