Ugrás a tartalomra

Kormányellenes indulatok hevítették az amúgy is forró péntek estét

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. július 22. péntek 23:19
Miskolcon is több százan tiltakoztak a kormányzat megszorító intézkedései ellen péntek este. 
Mocsári László képgalériája az esti történésekről

A megyei Kossuth körök által péntek estére meghirdetett belvárosi demonstráció biztosításában a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), a Padtársak miskolci és a Párbeszéd borsodi szervezetei mellett azok a kisvállalkozók is részt vettek, akikért – többek között – a szolidaritási tüntetés is szerveződött.

„A KATÁ-sok, a tanárok, a diákok, az egészségügyi dolgozók, a rendőrök és mindazok mellett, akiket az Orbán-rendszer nyomorba dönt”

írták néhány napja közösségi felületükön az "Ébredj, Borsod!" szervezői akciójuk kapcsán.

Akárcsak a fővárosban és az ország számos pontján, úgy Miskolcon is a múlt héten bejelentett, a most hétfőn pedig már Novák Katalin államfő által alá is írt KATA-törvény, valamint a csütörtökön kihirdetett új rezsiszabályozási intézkedések szolgáltatták az apropót a protestálásra. A Centrum Áruháznál este hét előtt kezdődött rendezvényt annak házigazdája nyitotta meg.

– Dühös vagyok az átvert KATÁ-s vállalkozók, a rendszer áldozatai, a megélhetési válságba taszított családok, a hétszeres gázár és a csőd szélére sodort önkormányzatok miatt. Dühös vagyok, mert becsaptak bennünket. A Fidesz mindannyiunkat becsapott a választási kampányban – mutatott rá Szopkó Tibor.

A helyi Momentum képviseletében felszólaló önkormányzati képviselő a közéleti vitákat mostanság eluraló kormányzati intézkedések kapcsán hozzátette: hárommillió szavazóját csapta be legjobban a kormánypárt.

– Ugyan sok mindenben nem értünk egyet veletek, de mégis szeretünk titeket, tisztelünk benneteket. Jobban tisztelünk benneteket, mint az általatok megválasztott kormány. Ugye nem ezt a lovat akartátok? Ahogy sokatokkal beszélek, azt látom, nem. Úgyhogy ma értetek is itt vagyunk – szólította meg az ellentábort a helyi politikus.

Kiss Balázs, a Minden Fiatal Magyarországa tagja úgy értékelte, a regnáló hatalom alig egy nap alatt nyirbálta meg a KATÁ-t – esélyt sem hagyva a társadalmi konzultációnak. Varga Ferenc jobbikos országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet: a Fidesz-kormány az egyes társadalmi csoportok egymás ellen fordításával igyekszik fenntartani a hatalmát. – Ennek a politikának a középpontjába a cigányok is bekerültek már, amikor egy lapon emlegetett bennünket Orbán Viktor a migránsokkal – állapította meg a vállaltan roma származású honatya.

– Szűkebb pátriám Dél-Borsod. A megyének az a része, ahol a neofeudális rendszer egyik nagy tornya meredezik. Ahol a stadionok és a műfüves pályák árnyékában szegényes házak és töredezett utak találhatók. Olyan, mint az ország, csak kicsiben – vélekedett a mezőkövesdi Kossuth kör részéről Czipa Zoltán András. A vattai pedagógus szerint a tizenkét év alatt leépített oktatási rendszert teljes szemléletváltással lehet csupán majd egyszer valamikor helyreállítani.

– Most mindenki aggódik, a kormány is aggódik. Jogosan félnek, mert most omlik a fejükre az a rengeteg hazugság, amivel megnyerték a választást. Egy országot kormányozni azonban csak tisztességgel és becsülettel lehet – e szavakkal lépett fel a pódiumra Márki-Zay Péter. A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke hangsúlyozta: olyan idők elébe nézünk, amikor a Fideszre szavazók is rövidesen csatlakozni fognak a tüntetésekhez.

– Orbán Viktornak választania kellett, hogy a kisembereket sanyargatja, vagy a saját tolvaj barátait. Döntenie kellett, hogy a tanárok fizetését emeli, vagy a miniszterekét. Micsoda tapintatos lépések ezek... – világította meg az intézkedések vélt mögöttesét a volt miniszterelnök-jelölt.

Az időközben – szó szerint is – gyülekező fellegek ellenére a tömeg a Villanyrendőr felé vette az irányt. A résztvevők a Városház teret is rövidesen útba ejtették, ahol láthatósági mellényben – a főutcán addigra kellőképpen bejáratott szimbolikus mozdulatsorukkal: papírpénzt szórva maguk elé – a Széchenyi szobrot is körbeseperték. Habár a tüntetés „fesztiválhangulatáért” az MKKP miskolci szervezete is sokat tett, a futtában felszolgált grillezett csirkefarhát sem volt képes az elégedetlenkedés hangjain csitítani.

A több mint kétórás megmozdulás fáklyagyújtással ért véget a Szemere kertben, ahol Bazin Levente osztotta meg zárógondolatait. – Hívják akár Horthy-, Kádár- vagy Orbán-rendszernek, mindegyikük olyan társadalmat épített ki, mely előbb vagy utóbb nem a közösséget szolgálta. Ez az urak és szolgák világa. Szemben velünk, a szolidáris világgal, ahol tudjuk: nem csupán felettünk, hanem mellettünk is mindig áll valaki – hangzott el az MSZP-s önkormányzati képviselőtől.

További hírek

Olvasnivaló