Ugrás a tartalomra

Gasztroünnep a nappaliban - elvihető fogásokkal idézhetünk éttermi hangulatot a karácsonyi asztalra

Létrehozva
A Végállomás Bistorante-ban a nehéz helyzet ellenére sem engednek az alapelvekből: ezt tükrözik az ünnepi ételek is.

Harcsafüstölés, az étel gazdagítása lágy vajrögökkel, tarjakonfitálás, roston pirítás: a gasztronómia urándúsítása. Többek között ezekkel a technikákkal készül az a télies hangulatú, elvitelre csomagolt ízünnep, amit a Végállomás Bistorante-ban szerényen csak karácsonyi menüként aposztrofálnak. Kóstoltunk: remek volt.

- Szerettünk volna elrugaszkodni az ilyenkor szokásos fogásoktól, és valami újítást belevinni a menübe, de nyilván az alapok is megtalálhatóak – némi csavarral – mesélt nekünk az ételekről Hornyák Tibor konyhafőnök.

Kép

- Például a halászlé nálunk bajai, gyufatésztával: ez a környéken kevésbé megszokott, mint a tiszai verzió.

- Az előétel vegetáriánus: aszalt szilvás, sóban sült, birsalmaecetes céklasaláta pirított fenyőmaggal. Az őszi-téli hónapokban a cékla autentikus hozzávaló. A négy főételünk a standard étlapunkról került ki, méghozzá olyan fogások módosított verzióit kínáljuk a karácsonyi menüben, amik az év folyamán a vendégek kedvenceinek bizonyultak. A fő szempont tehát a télies ízek mellett az volt, hogy kedvében járjunk a vendégeinknek.

Kép
A sültzelleres csicsókakrémleves lelkét a harcsa adja - fotók: Parai Roland

Több irányban indultak el a menüsor megalkotásakor, a klasszikus vonal mellett az étlapra lehelték a Bistorante-ra jellemző franciás könnyedséget is. A harcsahalászlé mellett egy másik leves is szerepel a karácsonyi ételek között, ami azok számára jelenthet alternatívát, akik nem félnek elrugaszkodni a klasszikus dolgoktól. Ez egy sültzelleres csicsókakrémleves. A lelkét a harcsa adja, amit az étterem konyháján füstölnek meg.

- Hal mindenképp kell a menüsorba, nálunk két halas főétel is lesz. Az egyik egy citrusos, zöldfűszerekkel kent pisztrángfilé, sültkörtés édesburgonyával és sárgarépás misoszósszal. A másik leveles tésztában sült spenótos lazac rumos vajmártással – ez igazából egy újragondolt Wellington hallal és parajjal, szóval kiválóan illik az ünnepi asztalra.

Kép
Zöldfűszerekkel kent pisztrángfilé, sültkörtés édesburgonyával és sárgarépás misoszósszal.

A chef ezeket az ételeket a könnyedebb élményekre vágyó gasztroutazóknak ajánlja, de akik szeretnék komolyabb próba elé állítani a hasuk befogadóképességét, azok számára választható narancsos, fűszeres mázzal kent, omlós kacsacomb birsalmás lila káposztával és szerecsendiós, barna vajas burgonyapürével, valamint ropogós sörrel locsolt malactarja borókás savanyú káposztával és pirított knédlivel. A desszert feketeerdő-torta: természetesen kicsit újragondolva.

- Úgy lett összeállítva a menüsor, a dobozba is úgy helyezünk bele minden ételt a hozzátartozó köretekkel és mártásokkal, hogy melegíthető legyen. A többszöri melegítés nem előnyös ezeknél az ételeknél, ezért ha délelőtt viszik el, de csak este akarják felszolgálni, akkor érdemes csak egyszer, étkezés előtt melegíteni. Karácsony előtt három nappal lezárjuk a rendelésfelvételt. Akkor tudunk végleges kalkulációt készíteni, hogy melyik ételből hány adagra lesz szükség.

Kép
A desszert feketeerdő-torta.

Karácsonyvárás az étteremben

A konyhába is benézhettünk, sőt, Hornyák Tiborék több ételt is elkészítettek a számunkra szemléltetésképpen. Akik a puszta leírásból még nem tudják összerakni ezt a gasztroélményt, azok hunyják le a szemüket, és képzeljék el, ahogy serceg, ahogy sistereg, ahogy a gázrózsából áramló melegség megiramodik a kézfejünkön, és csak a nyakszirtünkön olvad bele a testünk hőjébe. Ahogy belélegezzük az első alapillatokat, majd az olíva aromája gazdagodik a karamellizálódó körte édességével, a bőrén sült pisztránggal, és már szinte érezzük, ahogy a szánkhoz ér, ahogy omlik, ahogy ropog: lágy kísértés.
A kitálalt étel szuperül mutatott. Mi a csicsókalevest, a két halas főételt és a desszertet kóstoltuk. A leves remekbe szabott, nem csoda, hogy a vendégek egyik állandó kedvence. Textúrája selymes, homogén, ízeiben dominál a füstös jelleg – mintha díjnyertes kisalföldi kolbásszal filterezték volna, amíg hátat fordítottunk. A főételek is hamar elfogytak, de a korona stílszerűen a végén került fel: a desszert. A melléknévfokozás grammatikai evolúciója még nem érte utol azt a szintet, ahol a feketeerdő-torta jár a csokisság terén. Minden falatba beleoltották a karácsony szellemét.

Kép

A fennmaradás a tét

- A kiszállítás, amit most kínálunk, a kényszerhelyzet szüleménye, egy külön profil, ami számunkra eddig ismeretlen volt – mesélt a bemutató végén stábunknak a jelenlegi állapotról Varga Henriett, a Végállomás Bistorante étteremvezetője. Ahhoz azonban, hogy fennmaradjunk, elengedhetetlen. Ezzel együtt szeretnénk önazonosak maradni, és azt az értéket közvetíteni ebben a rendhagyó karácsonyi időszakban is, amit nálunk a vendégek megszokhattak: a helyi termelőktől beszerzett alapanyagokat használjuk (mint a karácsonyi menü esetében azt a lillafüredi pisztránggal vagy a hernádszentandrási biokertészet csicsókájával tettük), a legjobb konyhatechnológiával és a tőlünk származó legjobb tudással, hogy a karácsonyi vacsora akkor is gasztronómiai élmény legyen, ha történetesen papírdobozban érkezik.

Ez is érdekelhet

Ingyen utazhatunk az MVK Múzeumok Éjszakája programjaira
SzabadidőMiskolc
Az MVK Zrt. idén is gondoskodik arról, hogy mindenki könnyedén eljusson a Múzeumok Éjszakáján a közlekedési vállalat Szondi György utcai telephelyére.
Újra a béke szigetévé válik a miskolci Hősök tere
SzabadidőMiskolcEgészség
Talán mondani sem kell már: ha jóga világnapja, akkor közös gyakorlás Breitenbach Ildikóval a miskolci Hősök terén.
Mozdonyok mozgásban – Múzeumok Éjszakája az Északerdőnél
SzabadidőMiskolc
Múzeumok Éjszakája programra várja az érdeklődőket az Északerdő Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút.
Készül a második magyar űrhajós. Fotó: NASA
Elhalasztották Kapu Tiborék űrutazását
SzabadidőVilág
Az Axiom-4 űrmisszió így az legkorábban szerdán indulhat.